Sandvik drtí v Milovicích

Milovice, bývalá ruská kolonie se bourá a likviduje. Na drcení stavebního materiálu je zde kromě jiné demoliční a bourací techniky nasazen zcela nový mobilní čelisťový drtič SANDVIK QJ241 na pásech.

New mobile jaw crusher SANDVIK QJ241 the crushing of building materials in the Milovice.

EXPO MOKRÁ 2014

Srdečně Vás zveme do naší expozice 10. – 12. června 2014 na veletrhu EXPO Mokrá

Milovice - jejich historie a současnost

Mnozí z nás určitě navštívili v rámci školních výletů a exkurzí ruské Milovice. Od roku 1968 do roku 1991 zde měla zázemí okupační sovětská vojska. Nedílnou součástí objektu bylo i vojenské letiště, které využívali vojenští stíhači. Dnes se opuštěné domy bourají, letiště není funkční a využívá se pouze pro sportovní letadla a kulturní akce.

O demolici zdevastovaných objektů v bývalém vojenském prostoru Milovice se mluví už mnoho let. Od 90. let zde probíhá obnovování vhodných staveb, které jsou upravovány na nové bytové domy a nepoužitelné stavby jsou nyní demolovány. Teprve letos dostala bourací firma platný demoliční výměr. Do konce letošního roku se má zbourat 350 domů, což z větší části už je provedeno. Následně se začne území připravovat pro podnikatelskou činnost.

Mobilní čelisťový drtič SANDVIK QJ241 na pásech drtí Milovice

01

Nový mobilní čelisťový drtič SANDVIK QJ241, který je nasazen do Milovic na drcení stavebního materiálu, je perfektní volbou na tuto aplikaci s ohledem na různorodost zpracovávaného materiálu. Jedná se o stroj, který představuje ve vývoji poslední dostupnou technologii v oblasti mobilního drcení.

Technické parametry a vybavení drtiče

Jednovzpěrný čelisťový drtič SANDVIK má vstupní otvor 1000 x 650mm (což je jeden z největších ve své třídě), plně hydraulické nastavení štěrbiny od minimálních hodnot, a to pouhým stisknutím tlačítka na ovládacím počítačovém systému. Velkou předností je automatické zastavení podavače v případě přetížení drtiče a možnost zpětného chodu drtiče při zacpání drtící komory. Rozjezd drtiče za plného zatížení je možný bez nutnosti vyprázdnění drtící komory. Vyniká také unikátní GEO-drtící rychlostí drtiče 320 ot/min. Optimální podání suroviny do drtiče spolu s novým hydraulickým systémem, pohonem drtiče a novým designem setrvačníků zajišťuje skutečně vysoký výkon stroje, jehož jsme byli na vlastní oči svědky.

02

Stroj je vybaven vysokokapacitní násypkou s hydraulicky sklopnými bočnicemi pro transport, zesílenými bočnicemi pro těžké zatížení a vibračním podavačem, který má automatický chod. Stroj je osazen roštovou sekcí se schodem pro efektivní odhlinění, má také zvýšenou amplitudu odhozu a možnost nastavení rychlosti podávání. Ve výbavě je také By-pass skluz pro odhlinění a dálkové ovládání k podavači.

Vynášecí pásový dopravník má dopadové lišty nejen v místě dopadu materiálu, ale i po stranách celé délky dopravníku, což eliminuje potřebu časté výměny válečků. Jeho výsypná výška je 3,5 m a je osazen senzorem, snímajícím jeho rychlost pro eventuelní odstavení podavače.

Pro potřeby recyklace se často využívá možnosti sklopit hlavní vynášecí dopravník až k zemi v případě velké příměsi armatur. Výhodou je i automatický samočistící efekt hydraulického chladiče, což je převážně ceněno při nasazení v prašných podmínkách.

CelÁ jednotka je ovládána PLC systémem s barevnou obrazovkou a je vybavena velmi jednoduchým a intuitivním ovládáním formou ikon pro automatické spouštění celého stroje Pohonná jednotka CAT C7.1 má normu 3B Tier 4i, turbodiesel o výkonu 168 kW (225 hp)a palivovou nádrž o objemu 660l. Celková hmotnost stroje je 34 tun, což z něj činí kompaktní jednotku a optimální volbu pro časté stěhování mezi zakázkami.

SANDVIK QJ241 - výkonný stroj – více možností použití

V Milovicích je demoliční stavební materiál velmi obtížně zpracovatelný. Obsahuje velké kusy panelů, betonů, zeminu a především velmi nepříjemné armatury. Vstupní kusovitost je o velikosti cca 50 cm. Stroj vyrábí frakci 0/63 mm s denním výkonem cca 800 t/hod, což je s ohledem na časté prostoje kvůli armaturám velmi dobrá kapacita. Jak je vidět, díky výše uvedené výbavě stroje si Sandvik QJ241 s takto náročným nasazením umí poradit a lze tedy potvrdit správnost volby nasazení tohoto stroje v uvedené lokalitě, se všemi přednostmi, který tento drtič má.

03

V České republice pracuje mnoho kusů drtičů typu SANDVIK QJ240 v lomařských a recyklačních provozech. Nový modifikovaný typ SANDVIK QJ241 je první v České republice. Na mezinárodním veletrhu EXPO Mokrá bude mít premiéru mobilní hrubotřídič SANDVIK QE341.

sandvik

Text a foto: Bc.Filip Štandl a Vladimíra Štěpánková

www.sandrock.cz

 

Back to top