KOMATSU a trendy budoucnosti na Baumě 2019

Prezentace novinek v oblasti strojů, technologií, servisních i finančních služeb japonského výrobce KOMTASU se odehrávaly ve dvou expozicích, v hale na 4000 m2 a na 2 600 m2 venkovní plochy. K vidění byl více než tři desítky strojů, od pásových minirýpadel MR-5 až po 400tunové těžební rýpadlo PC4000-11 s motorem o výkonu 1400 kW.

Pevné dampry

Velké těžební stroje zde byly zastoupeny kromě již zmíněné PC4000 dvojicí nových pevných damprů s typovým označením HD465-8 a HD605-8. Vozidla s nosností 55 a 63 tun osadilo KOMATSU motorem se zvýšeným výkonem (578 kW). V nabídce je také inovovaný systém pro kontrolu trakce (Komatsu Traction Control System - KTCS), který v závislosti na aktuálních podmínkách automaticky spíná brzdy. Obsluha se tak může plně soustředit na jízdní dráhu a nemusí řešit žádnou uzávěrku diferenciálu. Nové pevné dampry KOMATSU HD465-8 a HD605-8 - to je hrubá síla a chytrá elektronika v jednom.

Nový „traktorbagr"

Tuzemské návštěvníky určitě zaujal nový model rýpadlo-nakladače WB93R-8, prvního zástupce KOMATSU v této třídě, který již splňuje emisní normy EU Stage IV. Nechybí tu promyšlená hydraulika, speciální ECO-mód, komfortně vybavená kabina a další vychytávky, které ocení nejen obsluha, ale i provozovatel stroje, kterému se nový „traktorbagr" odmění nízkými provozními náklady. Nový rýpadlo-nakladač WB93R-8 od KOMATSU je nyní díky oficiálnímu dealerovi KUHN-BOHEMIA dostupný také v České republice. (www.kuhnbohemia.cz)

Inteligentní řízení

O tom, že v oblasti hybridních pohonů se japonský výrobce dostal opravdu daleko, se návštěvníci veletrhu mohli přesvědčit na dvojici hybridních pásových rýpadel HB215LC-3 a HB365NLC-3. Systém inteligentního řízení strojů od Komatsu byl poprvé podrobněji představen na veletrhu Bauma v roce 2013, nyní, o šest let později, se návštěvníci mohli seznámit s tím, jaké pokroky KOMATSU v tomto směru učinilo. Inteligentní řízení bylo předváděno na pásových rýpadlech a dozerech.

Hydraulické rýpadlo PC360LCi-11

Tento typ rýpadla rozšiřuje sortiment inteligentních bagrů. Provozní hmotnost stroje PC360LCi-11 se pohybuje od 35,600 - 36,200 kg, v závislosti na konfiguraci, maximální doporučená kapacita lopaty je 2,66 m3. Rýpadlo je osazeno motorem Komatsu SAA6D114E-6 o výkonu 192 kW / 257 HP @ 1.950 ot / min.

Kolový nakladač WA475 pro příští generace

Představen byl také kolový nakladač příští generace o hmotnosti 24 tun třídy Komatsu, který je vybaven hydraulickým mechanickým převodem Komatsu (HMT). Model WA475-10 je postaven na výhodách svého předchůdce a je až o 30% úspornější z hlediska spotřeby paliva. Ten nakladač je ideální pro všechny činnosti spojené s přepravou, přepravou nebo nakládkou s vynikající kombinací.

Motory EU Stage V

Komatsu Europe oznámila komerční výrobu nového dieselového motoru s technologií EU Stage V, pro snížení dopadu na životní prostředí. Zákazníci budou informováni o nových modelech EU Stage V při jejich uvedení na trh.

Smart Construction - dláždí cestu pro chytřejší budoucnost

Představen byl také systém budoucnosti Smart Construction, integrace nových digitálních technologií snímání terénu, jejich převodu do 3D modelů a následnou automatizaci řízení stavebních strojů. (představen v LT 1) Tato metoda zajišťuje maximální produktivitu a efektivitu v procesu zemních prací a otevírá cestu pro budoucí chytré technologie ve stavebnictví. Digitální transformace je nejslibnějším vývojem, kterému v současné době čelí stavební průmysl a společnost Komatsu patří mezi leadry nových trendů a technologií.

Jak hodnotí letošní veletrh Bauma 2019 Daniel Sys, ředitel firmy KUHN-BOHEMIA, a.s. distributora Komatsu pro Českou republiku?

„Expozice Komatsu na letošním veletrhu Bauma byla orientovaná na nové technologie ve stavebnictví, na hybridní pohony strojů, na telematický systém sledování strojů Komtrax 5. generace, zejména na inteligentní řízení strojů pod chráněnou značkou „Smart Construction", zdůraznil Daniel Sys a dodal.

„Tento systém můžeme každému zákazníkovi předvést již dnes v našem novém demo areálu brněnské pobočky KUHN BOHEMIA, a.s".

Z Baumy

Vladimíra Štěpánková

Vydavatelka a šéfredaktorka časopisu LOMY A TĚŽBA

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top