První Ranger DX 800i nové generace dorazil do ČR

Začátkem května dodala společnost Rocktech, s.r.o. do Velkolomu Čertovy Schody novou vrtací soupravu Sandvik typ Ranger DX 800i. Provozovatelem dodaného počítačem řízeného stroje je Austin Powder, který je významnou společností v oblasti vrtacích a trhacích prací nejenom v České republice. Společnost Rocktech, s.r.o. je výhradním zástupcem firmy Sandvik v oblasti vrtacích technologií pro Českou a Slovenskou republiku.

Robustnost a výborná stabilita

Typ Ranger DX800i je vrtací souprava zcela nové koncepce. Souprava má s předcházejícími typy sice společnou hlavní konstrukční myšlenku, a to otočnou nástavbu, ale faktické provedení včetně důležitých konstrukčních detailů je něco zcela nového.

Pokud se zaměříme na základní popis uvedeného typu, hned na první pohled nás zaujme celková robustnost. Masivní je zejména podvozek a středový otočný věnec, který zajišťuje stroji velké manipulační možnosti i při současném zachování výborné stability v náročném terénu.

Zásadní rozhodnutí pohonu

Hliníková vrtací lafeta, kulatý revolverový zásobník, nově vyvinuté hydraulické kladivo s extraktorem, přepracovaný posuv, originálně řešené povolovací zařízení i systém sledování účinnosti rázových vln ve vrtné oceli ukazují, že v oblasti konstrukce vrtacích souprav je stále možné přicházet s něčím novým a něco vylepšovat. Zásadním rozhodnutím výrobce bylo, že pro tento typ vrtací soupravy zvolil pohonnou jednotku Volvo TAD871VE T4. To je v oblasti vrtacích souprav novinka a řada zákazníků tento fakt kvituje s uspokojením.

Souprava je vybavena novým řídícím softwarem vrtání s velkým rozsahem podpůrných funkcí pro snímání provozu a stavu celé soupravy. Výčet toho, co každý provozovatel vrtacích souprav ocení, je opravdu velký a není možné zde vše vystihnout. Společnost Rocktech připravuje předváděcí akci pro zákazníky, kde bude možné se s novým počítačovým Rangerem detailně seznámit a na místě odzkoušet.

Ranger DX800i splňuje veškeré dobře známé standardy pro počítačem řízené soupravy, tak jak je u nás obvyklé a nabízí neotřelé konstrukční postupy a originální řešení, která u nás obvyklá nejsou. Počítačový Ranger je zajímavý počin, který určitě nezapadne a najde u nás velké uplatnění.

Další dodávky

Pokud sledujeme dění v oblasti vrtacích prací, je příchod nového Rangeru DX800i velice zajímavé rozšíření nabídky trhu. Potěšitelné je, že „Nový Ranger" u společnosti Austin Powder Service CZ s. r. o. není osamoceným výkřikem, protože již v červnu firma Rocktech dodává další, tentokrát ke společnosti Kámen Brno, spol. s r.o. Není žádným tajemstvím, že probíhají jednání o dodávkách dalších strojů. Rovněž potěšitelné je, že oba tyto stroje zakoupil zákazník, který dříve vždy preferoval jiného dodavatele. Odpovědnost závazku k zákazníkovi, který projevil důvěru a přání ke změně, jsou obrovské, ale firmy Rocktech a Sandvik určitě nezklamou.

rocktech

Technická data: Ranger DX800i
Vrtací kladivo – RD925M (25 kW) kompresor – 8,5 m3/10 bar
Motor – Volvo TAD871VE T4 (185 kW) váha – 20600 kg

Miloš Kánský, obchodní manažér povrchových souprav pro ČR a SR
tel.: +420 725 104 270
www.rocktech.cz

Foto: Vladimíra Štěpánková

 

Back to top