Koncert Pražského jara v Národním technickém muzeu

Dopravní hala Národního technického muzea se 20. května proměnila v koncertní síň Pražského jara. Koncert proběhl již po osmé v tomto netradičním prostředí dopravní expozice. Velký úspěch letos sklidila harfenistka Kateřina Englichová, která za doprovodu Ensemble 18+ na závěr programu zahrála skladbu „Harfenianna" Ondřeje Kukala ve světové premiéře.

V programu letošního koncertu zazněly v podání harfenistky Kateřiny Englichové a souboru Ensemble 18+ skladby z různých období autorů Georga Friedricha Händela, Carla Philippa Emanuela Bacha, Josepha Haydna, Clauda Debussyho a Franze Aspelmayra. Program koncertu, který se odehrál v prostředí Dopravní haly Národního technického muzea mezi lokomotivami, vyvrcholil světovou premiérou skladby „Harfenianna" z díla současného českého hudebníka Ondřeje Kukala, na jejímž vzniku se Kateřina Englichová podílela.

Kateřina Englichová pro Národní technické muzeum uvedla: „V neobvyklých prostorech vystupuji ráda. Zvolila jsem zlatou harfu jako vyjádření symbolu romantické hudby pro hru v také romantickém, ale kontrastním technickém prostředí mezi lokomotivami. Hudba a technika zde v muzeu není v protikladu, ale hudba je prostředím muzea umocněna."

Mgr. Adam Dušek
www.ntm.cz

Další články z této kategorie

« Letem světem

 

Back to top