Editorial 2 / 2018

Vážení čtenáři, historie naší státnosti sahá do dávné minulosti. Nenápadná Labská loučka, kde oficiálně pramení nejdelší česká řeka Labe, je možná důležitější než se zdá. Místo v Krkonoších totiž určilo počátkem 18. století hranice tehdejšího České království. Pomohlo k tomu i vysvěcení pramene biskupem Janem Františkem Kryštofem z Talmberka, v roce 1684.

Labe s délkou vodního toku 1154 km je třetí nejdelší řekou Evropy. Pramení v Krkonošském národním parku a protéká Českou republikou a Německem, kde se vlévá do Severního moře. Právě poloha labského pramene pomohla před třemi sty lety rozhodnout spory o hranici mezi českými a slezskými pány.

Kamenná studánka pramene a její okolí prošly několika proměnami. Nejvýraznější proběhla v roce 1968, kdy výtvarník Jiří Škopek zde umístil dlouhý kamenný sokl s kovovými znaky významných měst, jimiž Labe na své cestě k moři protéká. Nejnovějším přírůstkem, který na místo přibyl v roce 2006, je socha Alegorie vody, dřevořezba tvaru ženského těla a jemných linií.

Zveme Vás nejen k prameni Labe, ale zvláště na veletrh těžební techniky EXPO Lesní lom, výstavu Kámen Hořice a do Kutné hory na slavnost Stříbření. Dočtete se také o stále fungující Kremnické mincovně a o naší první sochařce Haně Wichterlové.

Přeji Vám krásné léto třeba v Krkonoších a těším se na setkání s Vámi v Lesním lomu nebo na jiné akci

Vladimíra Štěpánková

Vladimíra Štěpánková

Vydavatelka a šéfredaktorka časopisu LOMY A TĚŽBA

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top