V kamenolomu Slapy u Tábora přibyl pevný dampr Terex TR70

Společnost Austrobaumaschinen s.r.o., která je výhradním distributorem damprů Terex Trucks, předala začátkem května pevný dampr Terex TR70 společnosti COMETT PLUS, s.r.o.

Slavnostní předání proběhlo v kamenolomu Slapy, patřící společnosti Českomoravský štěrk, a.s., kde dampry Terex již dlouhodobě a spolehlivě pracují. Pevný dampr TR70 tak posiluje flotilu čtyř damprů Terex, a to pevný dampr TR60, dva pevné dampry TR45 a kloubový TA300. Společnost COMETT PLUS, s.r.o. vsadila opět na osvědčené „koně" dampry Terex.

Nároky a komfort

Pevné dampry Terex Trucks splňují jednoznačně náročné požadavky těžké stavební techniky, důlních a těžebních činností a zároveň poskytují komfortní prostředí pro řidiče. Odolnost vůči zatížení a spolehlivost je samozřejmostí. Pevné dampry Terex jsou k dodání s užitečným zatížením v rozsahu od 32 do 91 tun. Každý model je vybaven vysoce výkonným motorem dimenzovaným pro poskytnutí síly a nabízí nízkou spotřebu paliva.

Výkonný stroj

Dodaný pevný dampr TR70 s užitečným zatížením 65 t a objemem korby 35m3 je poháněn čtyřtaktním motorem Detroit Diesel/MTU-2000TA o výkonu 577kW(760Hp). Motor má přímé vstřikování paliva, chlazený vodou, turbodmychadlem s chlazením plnicího vzduchu. Splňuje USA EPA Tier 2/CARB MOH 40 CFR 89 a směrnici EU MOH o silničních pohyblivých strojních zařízeních, stupeň 2. Elektronické řízení a konstrukce proudění ve válci optimalizuje spalování s poskytnutím nejvyššího výkonu a nízké spotřeby paliva.

Převodovka Allison

Plně výkonné převodovky Allison používané v pevných damprech Terex zajišťují znamenitou účinnost, zvýšenou produktivitu a bezpečnost. Výsledkem je rychlejší a hladší řazení. Shift Energy Management (SEM)2 se stará o lepší integraci motoru/převodovky pomocí elektronického řízení otáček motoru během řazení. Volitelné režimy řazení Power a Economy umožňují přizpůsobení výkonu dampru v závislosti na prostředí výkonu práce. Díky standardně zabudovanému retardéru převodovky jsou provozní náklady na nízké úrovni a řízení stroje operátorem je zároveň plně pod kontrolou.

Kvalitní korba a zdvih

Korba pevného dampru Terex je vyrobena z oceli vysoce odolné proti oděru a zesílena širokými výztuhami z U profilů pro zvýšení podpory a odolnosti. Ohřev korby pomocí výfukových plynů je standardem pro čisté vyklápění nákladu. Dlouhý 15°šikmý záďový skluz zajišťuje dobré držení nákladu a umožňuje kontrolované vyklápění do násypek nebo drtičů. Zdvihání korby je řízeno zdvihací pákou řízenou servopohonem umožňujícím modulaci rychlosti 2stupňových zdvihacích válců. Pro bezpečnost při servisním režimu slouží zpětné zajištění zdvihu korby, zpomalovače zvedání a palubní diagnostika, která umožňuje účinné testování a odstraňování závad.

Mimořádná brzdná síla

Brzdový systém na pevném dampru Terex je hydraulicky ovládaný olejem chlazenými vícelamelovými kotoučovými brzdami na zádi a suchými kotoučovými brzdami vpředu. Nuceně chlazené zadní brzdy poskytují konzistentní výkon a prodlouženou životnost. Dvojitý retardér – převodovky nebo retardér zadní brzdy – nabízí řidiči možnost zpomalení podle terénu. Použití retardéru převodovky snižuje opotřebení brzd a tím i provozních nákladů.

Pevná konstrukce a zavěšení

Podvozek Terex je vyroben ze skříňových ocelových nosníků s vysoce pevnými ocelovými odlitky, v místech s nejvyšším namáháním vykazuje mimořádnou pevnost a odolnost. Uzavřený smyčkový příčník umožňuje pružnost v rámu pro rozptýlení zatížení v kroutícím ohybu a přitom poskytuje konstrukční pevnost. Zadní hnaná náprava je spojena podvozkem prostřednictvím rámu a s kloubovým ložiskem dovolujícím výkyv nápravy. Zadní zavěšení nese zátěž prostřednictvím variabilních podpěr typu dusík - olej, zaručuje hladkou jízdu pro řidiče a zvýšení produktivity s nízkými potřebami údržby.

Znamenitá viditelnost

Široká zrcátka a zpětná kamera s barevným monitorem poskytují znamenitou viditelnost a četné úložné prostory umožňují upravené prostředí. Klimatizovaná kabina se vzduchem odpruženým sedadlem udržují řidiče v pohodlí a snižují jeho únavu. Ergonomické rozmístění ovládacích prvků usnadňuje práci a udržení pozornosti na cestu před sebou.

Snadný přístup

Servisní personál má snadný přístup k údržbě komponentů a tím lze snížit dobu servisu na minimum. Hydraulické testovací body dosažitelné z úrovně terénu a elektronická diagnostika v kabině napomáhají zjišťovat poruchy a umožňují tak rychlý návrat k práci.

Hlavní přednosti

Dampry Terex splňují požadavky těch nejnáročnějších zákazníků. Bezpečná a zároveň jednoduchá konstrukce, vysoce výkonné a efektivní motory, velmi prostorná kabina, včetně palubní diagnostiky, vysoce kapacitní vyhřívaná korba odolná proti opotřebení a dvojité brzdy, to vše jsou hlavní přednosti pevných i kloubových damprů Terex.

Perfektní servis zajišťuje společnost Austrobaumaschinen s.r.o., která je výhradním distributorem damprů Terex Trucks v České republice. Ve svém portfoliu nabízí stavební a těžební stroje Hitachi, Atlas, Kobelco a příslušenství na stroje Hydraram.

Společnost COMETT PLUS dlouhodobě spolupracuje se společností Austro Baumaschinen a pořízením dalšího nového pevného dampru Terex potvrdila spolehlivost těchto strojů a jejich kvalitní servis.

austro-baumachinen

terex

Text: Vladimíra Štěpánková
Foto: Stanislav Ottomanský

Srdečně Vás zveme do naší expozice na EXPO Lesní lom
19. – 21.6. 2018

Další články z této kategorie

« JCB DEMO DAYS
Ford Trucks pro lomy »

 

Back to top