Tatra představila vojenské speciály na výstavě IDEX 2013

Společnost TATRA, specialista na vozidla pro nejtěžší terénní podmínky, v rámci upevňování své pozice na Středním východě, konkrétně ve Spojených arabských emirátech a v Saudské Arábii, se účastnila prestižní výstavy obranného průmyslu IDEX 2013. Akciovou společnost TATRA reprezentovala na výstavě, která se konala v Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech, dceřiná společnost TATRA EXPORT.


Na výstavě IDEX 2013 byly představeny tyto speciály: vyprošťovací vozidlo, vozidlo pro převoz nevybuchlé munice a nákladní vozidlo T 810 - podvozek s hákovým nakladačem pro kontejnery ISO 1D a flatracky. První dvě vozidla jsou postavena na plněpohonných podvozcích produktové řady TATRA 815-7 s centrální nosnou rourou a nezávisle zavěšenými, výkyvnými, vzduchem odpruženými polonápravami. Díky této koncepci jsou vozidla TATRA schopny zvládat obtížný terén, a to navíc s vysokou rychlostí. Třetím vozidlem je plněpohonný „střeďák", TATRA 810, vyvinutý a dodávaný pro Armádu ČR. Popularita tohoto modelu v zemích Středního východu stoupá a s ní také prodejní úspěchy.

Vyprošťovací vozidlo

Představované vyprošťovací vozidlo je určeno k vyproštění a následnému odtahu stávajících nebo plánovaných kolových vozidel, a to jak taktických, obrněných, tak i podpůrných logistických vozidel. Zadní zvedací plošina umožňuje táhnout vozidla se zatížením přední nápravy až 14 tun a díky hydraulickému jeřábu HIAB o kapacitě 44 t je schopné s vyprošťovanými vozidly pohodlně manipulovat. Vyproštění vozidel je možné jak ve svahu, tak v těžce přístupných místech. Vozidlo je vybaveno přední odnímatelnou radlicí a díky ní se může podílet na úpravách terénu např. při stavbě zákopů a bariér, přípravě cest nebo při odstraňování překážek z trasy. Vozidlo je vybaveno dalšími podpůrnými systémy i pancéřovanou kabinou, což pomáhá posádce zvládat náročné operační nasazení.

Vozidlo pro převoz nevybuchlé munice

Plněpohonné, vysoce mobilní vozidlo pro převoz nevybuchlé munice, označované také jako EOD Patrol, je určeno pro převoz výbušného materiálu o síle ekvivalentní 10 kg. Umožňuje tak bezpečný přesun nebezpečného nákladu a celého speciálního týmu vč. vybavení, tvořeného speciálními pyrotechnickými roboty. Vzduchem odpružený podvozek, který je pro vojenské speciály „sedmičkové řady" standardem, eliminuje vibrace při pohybu vozidla v terénu a poskytuje jak posádce, tak i speciálnímu vybavení vysoký komfort jízdy a umožňuje vysokou rychlost přesunu i v náročných terénních podmínkách.

Podvozek s hákovým nakladačem pro kontejnery ISO 1D a flatracky

Nákladní vozidlo T810, reprezentující střední třídu nákladních automobilů, vyráběných v kopřivnické automobilce, je konstruováno pro různé nástavby o jejich hmotnosti do 5,7 t. Vystavované vozidlo je vybaveno populárním hákovým nakladačem umožňujícím manipulaci a převoz různých kontejnerů a plošin. Vozidlo je vybavitelné pancéřováním kabiny a disponuje třemi místy pro řidiče a posádku.

Pozvání do Mnichova na veletrh BAUMA 2013

Další výstavou světového významu, kde bude TATRA prezentovat své speciály, tentokrát pro stavaře a těžaře, bude veletrh BAUMA 2013, která se uskuteční od 15. do 21. dubna na výstavišti v Mnichově. Všechny čtenáře časopisu Lomy a těžba zve společnost TATRA k návštěvě jejího stánku – hala B4, stánek č. 303.

Text a foto: ing. Jiří Kašpárek

TATRA, a. s.
Areál Tatry 1450/1, 742 21 Kopřivnice,
mob.: +420 724 820 193, tel.: +420 556 49 4162
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.tatra.cz

 

Back to top