Otisovo parní rypadlo - první bagr na světě

Když pohlédneme na vývoj lidstva od počátku věků, zjistíme, že si člověk přizpůsobuje svět k obrazu svému. Stopy používání primitivních rypadel zaznamenali historici již ve starověkém Egyptě. První dochované výkresy rypadel pocházejí ale až z 16. století. Tato rypadla byla poháněna lidskou silou, většinou plavala po vodě a sloužila pro hloubení koryt řek.

Průmyslová revoluce

Jak čím dál více lidstvo zasahuje do přírody, tak k tomu potřebuje komplikovanější nářadí či popřípadě stroje, jakým je i rýpadlo. První známky rýpadla, jak ho známe dnes, se objevily v období Průmyslové revoluce, která začala v pozdním období 18.století a skončila začátkem 19.století. Tato revoluce začala ve Velké Británii a zanedlouho na to se rozšířila po celém světě. Byla to doba velkých změn, která razantně ovlivnila lidskou společnost. V té době obvyklá manuální práce přešla na stojní výrobu, která razantně zvýšila produktivitu práce. Velkým přínosem k tomuto dění bylo vynalezení parního pohonu. Pohyb kupředu přineslo také století páry. Již v roce 1796 bylo v Anglii postaveno parní rypadlo GRIMSHAW - jednalo se o říční rypadlo. To bylo osazeno na pramici a poháněl ho parní motor o výkonu 3 ks, který vynalezl James Watt (1739-1819) a v roce 1780 byl prvotně aplikován jako pohon pro stroje používaných v dolech.

Otisovo parní rypadlo

V období Průmyslové revoluce vzniká první rýpadlo, a to rýpadlo lopatkové, poháněné párou. Vynalezl jej Williames Otis (1813 - 1839) roce 1835, ve věku 22 let.

clanek1

První stroj byl znám pod názvem „Částečný otoč“, protože rameno s lopatou se nemohlo otáčet 360 stupňů, jak je to u dnešních rýpadel. Tyto stroje byly konstruovány k použití na kolejích. Na konstrukci s kolejovou nápravou, na kterém byla umístěna nádrž a pohonné motory, bylo připevněno rameno s lopatou vždy na jednom konci této konstrukce.

Základní principy Otisova lopatkového stroje jsou dodnes používány u těchto druhů strojů. Parní rýpadla s otáčecím rádiusem 360 stupňů byla vynalezena v Anglii v roce 1884.

clanek3

V roce 1839 si William Otis stihnul patentovat tzv. jeřáb - rypadlo, načež téhož roku ve svých 26 letech umírá. Jeřáb-rypadlo byl postaven na kolejovém podvozku a umožňoval veškeré výkopové práce, na které jsme stále zvyklí u lanových rypadel - zvedání, pojíždění, prohrabování, otáčení apod. Objem lžíce činil 1,0 až 1,2 m³.

První výrobci

První firmy zabývající se výrobou parních lopatkových rýpadel byly založeny ve Spojených státech Amerických. Jedná se o firmu Marion Steam Shovel Company, která byla založena v roce 1884 a firmu Bucyrus-Erie shovel Company založené roku 1880. Za zmínku také stojí firmy Vulcan Iron Works a Ball Engine Company. Rýpadla od těchto firem se stala nedílnou součástí všech rozměrnějších staveb. Rozvíjející se města v Severních Amerických státech používala parní lopatková rýpadla ke stavbě základů a suterénů u tehdejších mrakodrapů. Nejznámější použití parních rýpadel bylo při hloubení Panamského kanálu. Během třicátých let 19. století ztrácely parní lopatkové rýpadla na své popularitě. Zapříčiněno to bylo díky levnějším benzínově poháněných lopatkových rýpadel, rýpadel s vnitřním spalováním, které používají v obdobném provedení do dnes.

Vladimíra Štěpánková

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top