Projekty a realizace společnosti Metrostav

Tunel Ejpovice

Prorážkou těsně před plzeňskou čtvrtí Doubravka skončily po 380 dnech ražby 4150 m dlouhé severní trouby tunelu Ejpovice. Za velkého zájmu veřejnosti se 7. října 2017 řezná hlava Viktorky objevila v plném profilu ve výjezdovém portálu. Slavnostní akce se zúčastnil ministr dopravy Dan Ťok, představitelé SŽDC, SFDI, zhotovitelů – společností Metrostav a Subterra, i další partneři ve výstavbě a hosté.

ej1

Tunelovací stroj Viktorie má průměr řezné hlavy téměř 10 metrů, délku 115 m a váží přibližně 1800 tun. Vyrobila ho firma Herrenknecht v německém Schwanau. Jeho nejtěžší části byly do České republiky dopraveny ekologickou cestou - lodí. Technologie TBM - Tunnel Boring Machines – je v současnosti jedním z nejpoužívanějších tunelářských způsobů práce. Její předností je především rychlost a bezpečnost.

ej3

Viktorie je tzv. konvertibilní stroj, protože může razit jak v módu zeminového štítu, tak po úpravě i ve skalních podmínkách. Za strojem vzniká hotový tunel, jehož ostění tvoří prstence ze 7+1 segmentu. Betonový prstenec s ocelovými a polypropylénovými vlákny je dva metry široký a má tloušťku 0,40 m. Tyto tybinky se vyráběly v betonárně v Dýšině, vzdálené zhruba 2 kilometry od staveniště. Na jeden tubus jich bylo třeba více než dva tisíce.

ej2

V současné době probíhají ražby bezpečnostních propojek mezi jižním a severním tunelem. Je jich celkem osm a na ražby těch ve tvrdých spilitech prováděných Novou rakouskou tunelovací metodou (NRTM) se používá trhavina. Provoz vlaků na nové trati by měl být zahájen v listopadu 2018.

Metrostav postaví most přes fjord Astfjorden v Norsku

Již čtvrtým projektem, největší české stavební společnosti Metrostav, je v Norsku nová zakázka v oblasti Snillfjord na západním pobřeží této severské země, zhruba 50 km vzdušnou čarou od Trondheimu. Její součástí je přeložka silnice se dvěma tunely. První z nich – Slordal -je dlouhý 2 745 m, druhý – Mjones -měří 745 m.

01

Z pohledu Metrostavu je nejzajímavější součástí stavby most přes fjord Astfjorden, protože takovéto přemostění bude firma stavět vůbec poprvé. Stavební práce se mají rozběhnout v lednu 2018 a dokončení je plánované na podzim 2020.

03

02

Celková hodnota zakázky činí v přepočtu přes 2,2 mld. Kč a Metrostav ji bude realizovat ve sdružení s místním partnerem, firmou Bertelsen & Garpestad. Obě firmy spolu aktuálně realizují v Norsku také obchvat města Kongsberg. „Přestože ve Skandinávii působíme již od roku 2006, zahraniční zakázka představuje vždy zvýšené riziko. Proto na všech zahraničních projektech spolupracujeme s místními partnery," uvedl ke spolupráci šéf zahraničního podnikání Skupiny Metrostav Václav Soukup. Podíl Metrostavu na této zakázce je přibližně 60%. Mimo Českou republiku a Norska Metrostav aktuálně realizuje projekty ve Finsku, na Islandu, v Německu, Polsku nebo Bělorusku.

metrostav

Z tiskových materiálů společnosti Metrostav (red)

 

Back to top