Mobilní linka Sandvik v lomu Těchlovice

Čedičový Lom Těchlovice, který dnes patří společnosti Kalivoda DC s.r.o., zažívá technickou revoluci a pořizuje novou mobilní linku Sandvik od firmy Sandrock s.r.o.

Lom se nachází v Českém středohoří v malebném údolí Labe, mezi Ústí nad Labem a Děčínem. Ložisko tvoří kompaktní čedič místy, zejména v severovýchodní části lomu přechází v napěněný čedič. Tato hornina má většinou mandlovcovitou texturu a je prostoupena četnými žilkami karbonátů a zeolitů, které též vyplňují většinu mandliček. Takže materiál různorodý.

Společnost Kalivoda DC s.r.o.

je tradiční recyklační firma, která navazuje na zkušenosti získané za dobu působení v recyklaci, třídění písku a drcení kameniva. Společnost byla založena Stanislavem Kalivodou st. a Stanislavem Kalivodou ml. a dlouhodobě se zabývala recyklací stavebních odpadů a postupně také zpracováním nerostných surovin. Dnes firmu zodpovědně řídí Stanislav Kalivoda ml.

Od konce roku 2016, kdy firma Kalivoda DC s.r.o. koupila čedičový lom Těchlovice, sem přesunula svou techniku tj. drtiče, třídiče, bagry, nakladače. Lom bylo potřeba také vybavit novou technologii na zpracování a drcení kamene. Zástupci společnosti Kalivoda DC s.r.o., se rozhodli pro mobilní linku. Náročné požadavky na technologii splnila a otevřené výběrové řízení vyhrála firma Sandrock s.r.o., která dodala mobilní technologickou linku Sandvik pro drcení a třídění. Linka se skládá z čelisťového drtiče Sandvik QJ341 a hrubotřídiče Sandvik QE241.

Mobilní čelisťoý drtič Sandvik QJ341

Sandvik QJ341 je vysoce výkonný, jednovzpěrný mobilní čelisťový drtič určený pro zpracování nerostných surovin i stavebních odpadů. Je osazen největším drtičem ve své třídě o velikosti 1200 x 750 mm, který zajišťuje maximální výkonnost a vysokou zdrobňovací účinnost. Typ drtící komory je ve speciálním designu s tzv. aktivním a efektivním otevřením dovolující maximální využití velikosti vstupu podávaného materiálu. Výkon stroje je až 400 t/h podle vstupního materiálu do drtiče.

Model Sandvik QJ341 nabízí jako standard řadu vynikajících uživatelských funkcí pro zvýšení produktivity a snadné ovládání. Díky systému pohonu je stroj vybaven zpětným chodem a rozjezdem drtiče za plného zatížení, který se využívá zejména při zablokování drtící komory či zastavení stroje v provozu. Samozřejmostí je automatické centrální mazání drtiče. Stroj je poháněný motorem CAT o výkonu 350 koní, což znamená vždy dostatek síly i pro drcení náročných surovin, kterým bezpochyby těchlovický čedič je. Díky nízké nákladovosti, jednoduché obsluze a maximální produktivitě je vhodným strojem ve všech aplikacích, ať už jde o těžbu, recyklaci nebo agregátní výrobu.

Nový hydraulický a elektrický systém zajišťuje vylepšené řízení systému pro zvýšení účinnosti drcení. Plně řízený systém PLC a barevná obrazovka v Čj umožňuje vizuální výstup dat a snadné ovládání. Snímač hladiny materiálu namontovaný nad drtičem automaticky ovládá posuv materiálu do drtiče, čímž se maximalizuje produkce a eliminuje nutnost ovládání stroje obsluhou. Výsledkem je nepřetržitý a nepřerušovaný drtící proces.

Mobilní hrubotřídič Sandvik QE241

Mobilní hrubotřídč Sandvik QE241 je velice univerzální stroj. Je vhodný na třídění jak přírodního kameniva, tak i písků, štěrků, stavebních a demoličních odpadů, výkopových zemin aj. Díky své kompaktní velikosti a váze je velmi snadno přepravitelný mezi zakázkami. Ač se jedná o stroj s váhou do 20 tun, testy z nasazení v lomu Těchlovice ukázaly, že naprosto bez problému zvládá práci s drtičem o váze téměř 50 tun. Důvodem je vysoká účinnost třídění třídícího boxu, který byl vyladěn specialisty z divize stacionárních drtičů a třídičů Sandvik přímo ve Svedale.

sandvik

Společnost Sandvik a Sandrock

Drtící a třídící techniku Sandvik dodává na český a slovenský trh a zajišťuje kvalitní servis společnost Sandrock s.r.o., Je autorizovaným zástupcem společnosti Sandvik Mining and Rock Technology, která nabízí širokou škálu mobilních i stacionárních drtičů a třídičů pro zpracování lomového kameniva a stavebního odpadu. Všechny drtiče a třídiče jsou spolu kompaktibilní, což dovoluje jednotky mezi sebou jednoduše kombinovat a tedy sestavit linku tak, aby byla schopna vyrábět veškeré požadované frakce. Stabilní i mobilní drtiče a třídiče Sandvik představují nejvyšší kvalitu, maximální produktivitu a spolehlivost. V začátku letošního roku společnost Sandrock s.r.o. dodala již několik těchto strojů a zařízení Sandvik, což potvrzuje jejich vysokou technologickou úroveň.

Základem kvality je dobře zvolená technologie

Vybrat správnou technologii pro provoz, která bude výkonná a spolehlivá je vždy oříšek. Dlouhodobé dobré zkušenosti se stroji Sandvik v různých provozech jsou vypovídající a jsou zárukou splnění náročných požadavků zákazníků, kteří tyto stroje používají. Majitel firmy Stanislav Kalivoda ml. věří, že vybraná mobilní technologie Sandvik od firmy Sandrock s.r.o. splní všechny požadavky a dostojí výborných referencí. „Po zkušebním provozu stroje výkonnostně sedí a technologická linka pracuje zcela bez problémů" dodává na závěr majitel lomu Stanislav Kalivoda ml.

Z Těchlovic Vladimíra Štěpánková

Vladimíra Štěpánková

Vydavatelka a šéfredaktorka časopisu LOMY A TĚŽBA

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top