Jubilejní 20. ročník Marokánky

Jednou z nejoblíbenějších předváděcích akcí je zcela jistě Marokánka. Letošní jubilejní 20. ročník se na Marokánce slavil dva dny. Pořadatelé firma KUHN-BOHEMIA a.s. a Fa RENE a.s. připravili v prostorách pískovny Marokánka, patřící Městským lesům Hradec Králové, tentokrát dvoudenní přehlídku strojů a techniky stavebních strojů Komatsu, vozů Mercedes Benz a vozů Fuso Canter.

Stroje Komatsu

KOMATSU patří mezi špičkové výrobce stavebních a zemních strojů na světě a je zároveň nejvýznamnějším japonským výrobcem. Zaujímá první místo na světě ve výrobě pásových rýpadel. Nabídka strojů Komatsu zahrnuje všechny kategorie stavebních a zemních strojů a každá kategorie zahrnuje plný sortiment velikostních typů. Obrovský vývojový, výrobní a prodejní potenciál firmy KOMATSU spolu s dlouholetou sériovou výrobou zaručuje strojům špičkové technické parametry, vysokou spolehlivost a celosvětové zázemí. V České republice je výhradním prodejcem stavebních strojů značky Komatsu společnost KUHN-BOHEMIA a.s., která má také výhradní zastoupení pro příslušenství značky FRD (FURUKAWA – hydraulické nářadí) a optických a elektronických systémů pro stavebnictví a geodézii TOPCON. Letošní novinkou byla ukázka grejdru značky HBM Nobas, typ BG120TA-6. Grejdry této značky má od 1.4.2017 v zastoupení právě společnost KUHN-BOHEMIA a.s.

kuhnbohemia

Předvedení strojů Komatsu

Široká paleta stavebních a lesnických strojů Komatsu jako každoročně čekala v pískovně Marokánka na své zákazníky. Vstupní bránu na předváděcí plochu prezentovalo pásové rýpadlo Komatsu PC240LC-8SLF, které střežil výstavní historický pasový nakladač Komatsu D55 S. Tento stroj byl vyroben v roce 1971 a je plně funkční a dodnes je majitelem používán.
Uprostřed plochy se pyšnilo hybridní pásové rýpadlo Komatsu HB215LC-2, které se prvně v České republice představilo při revitalizaci rybníku rybáře Jakuba Vágnera. Díky kombinací dieselového a elektrického pohonu dochází u tohoto rýpadla až ke 30% úspoře pohonných hmot a k velkému snížení vnější hlučnosti oproti klasickým rýpadlům. Je radost s ním pracovat, jak jsme se dozvěděli od zákazníků.

Pozornost zákazníků přitahovalo také pásové hydraulické rýpadlo Komatsu PC 138US-11, u kterého byla možnost vyzkoušet jednoduchou a rychlou výměnu přídavných zařízení. Velký zájem byl o vyzkoušení inteligentního pásového rýpadla PC210LCi-10 a pásového dozeru D61Exi-23 s inteligentním systémem řízení, vybavené nivelačním systémem Topcon, které jsou v nabídce společnosti KUHN-BOHEMIA, a.s. Hlavními výhodami těchto systémů řízení stavebních strojů je zvýšení produktivity a kvality práce a výrazné snížení provozních nákladů. Tyto systémy jsou vhodné pro mnoho typů stavebních strojů.

Vedle pásových rýpadel byly předvedeny minirýpadla Komatsu PC26MR-3, PC35MR-3, PC55MR3, midirýpadla PC88MR-3, PC88MR-10, smykem řízené nakladače SK820-5 a SK510-5, kolové rýpadlo PW148-8, rýpadlo-nakladače WB97S-5 a WB93R-5, který byl vybaven hydraulickým kladivem Furukawa, kolové nakladače WA100-7 a WA470-8. Většina strojů byla osazena lžícemi firmy Triga-MF s upínáním Lehnhoff. Letošní zajímavou novinkou byla ukázka graderu značky HBM, typ BG120TA-6. Gradery této značky má od letošního roku v zastoupení právě společnost KUHN-BOHEMIA, a.s.

komatsu

Testování strojů

Zákazníci si mohli vybrané stroje sami vyzkoušet přímo v terénu. Velký zájem byl o pásová rýpadla, zvláště o hybridní HB215LC-2 a PC210LCi-10, o kolový nakladač WA470-8, který byl stále v akci. Pozornosti se těšil buldozer s nivelací. Velkou hračkou pro mnohé zákazníky byly menší stroje mirýpadlo PC26MR-3 a midirýpadlo PC88MR-8. Obchodní a servisní zástupci firmy KUHN-BOHEMIA a.s. se zákazníkům ochotně věnovali a podrobně jim vysvětlovali jak se stroj obsluhuje a zároveň dohlíželi na bezpečný provoz při testování. Zdůrazňovali také jak důležitý je pravidelný kvalitní servis a kontrola stroje.

Mercedes Benz a Fuso Canter

Společnosti Fa RENE a.s. představila novou řadu nákladních, užitkových a osobních vozů Mercedes Benz a vozů Mitsubishi Fuso Canter. Jsou to praktické komfortní vozy, které uspokojí i nejnáročnější zákazníky jak se mohli sami přesvědčit.

Další vystavovatelé

Manipulační techniku Palfinger a Palfit představila firma KUHN MT s.r.o. Firma NOKA půjčovna a prodej demoliční techniky vystavovala demoliční kleště. Příslušenství a doplňky ke stavebním strojům nabízely firmy pewag Czech s.r.o., Tamtron s.r.o., Kovaz s.r.o., Pneu-Truneček s.r.o., Webasto s.r.o., Berner spol. s r.o., komunální techniku vystavovala firma Agromettal a malou stavební techniku nabízela firma VMP. Firma CZ SCREEN s.r.o. předváděla minitřídiče a společně s malými nakladači Avant od firmy Avistech s.r.o. Službu také nabízely známé leasingové společnosti SGE Equipment Finace a Mercedes-Benz Financial.

Zpestření

Někteří návštěvníci si rovněž vyzkoušeli jízdu na pracovních čtyřkolkách SUZUKI a YAMAHA. Trialové motoshow předvedl tentokrát už vícemistr ME a vícemistr MS a několika násobný mistr ČR Martin Křoustek. Příjemným zpestřením byla poutavá přednáška cestovatele a rybáře Jakuba Vágnera o cestování a zážitcích na Sibiři a v Jižní Americe u domorodých kmenů. Zástupkyně leasingové společnosti SGE Equipment Finace měly připravené pro hlavního organizátora akce Jiřího Bosáka, velké překvapení a to netradiční slavnostní dort.

Příjemná atmosféra

I přes rozmary počasí vládla na Marokánce velmi příjemná nálada. Každý návštěvník si určitě přišel na své a tím, že si stroj mohli dostatečně vyzkoušet a ověřit jejich kvalitu, odjížděli s myšlenkou o pořízení některého ze strojů. Ředitel Ing. Daniel Sys spokojeně přihlížel na velkou návštěvnost a zájem zákazníků o stroje Komatsu.

Největší podíl za perfektní dvoudenní průběh celé akce měl hlavní organizátor Ing. Jiří Bosák, šéf pardubické pobočky, který byl neustále v akci a obklopen zákazníky.

Díky báječné atmosféře si letošní dvoudenní 20. jubilejní Marokánku všichni patřičně užili a těší se za rok na 21. ročník.


Z Marokánky Vladimíra Štěpánková

Vladimíra Štěpánková

Vydavatelka a šéfredaktorka časopisu LOMY A TĚŽBA

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top