Hora Erzberg a největší taxi

Jedno z nejbohatších evropských ložisek železné rudy, hora Erzberg vysoká 1466 metrů, se nachází v rakouském Štýrsku, asi 190 kilometrů od hranic s Českou republikou. Díky těžbě obrovských rozměrů se v posledních letech z Erzbergu stala vyhledávaná turistická atrakce.

Historie těžby

První zmínky o tamní těžbě pochází z dávnověku, ale reálné důkazy o systematickém dolování se datují až od 11. století. Do roku 1986 se v Erzbergu těžilo i pod zemí, dnes je na místě hlavně rozlehlý povrchový důl. A je opravdu obří - s 60 terasami o výšce 6 až 16 metrů vytváří dechberoucí scenérie. Roky dobývání z přírodního kopce vytvořily ořezanou pyramidu, která každoročně poskytuje 12 milionů tun horniny, která poslouží pro výrobu 3 milionů tun železné rudy.

Komentované exkurze

Místní jsou na geologický úkaz náležitě pyšní, proto pořádají komentované exkurze, které nabídnou bližší podhled na stále aktivní těžbu. Charakteristickým znakem jsou červeně zbarvené terasy obrovské povrchové části dolu, po kterých jezdí gigantická nákladní auta, jejichž kola dosahují průměru až 260 centimetrů. Odborné exkurze probíhají za plného provozu, což dává návštěvníkům jedinečnou možnost poznat práci v dole na vlastní oči. Trasa míří po severní straně Erzbergu přes povrchový důl dále na jih, kde stojí i centrální budova celého závodu.

01

Taxi - dumpery Hauly

Turisty vozí dva vyřazené žluté dumpery označené jako Hauly I a Hauly II se speciální úpravou pro 62 osob. Kolosy o hmotnosti 55 tun a výkonu 860 koní mají na korbě zábradlí s rovnou podlahou a střechu s posezením. Tyto dumpery byly vyrobeny v 80. letech a po skončení aktivní služby (1993 a 1997) jsou plně využívány.

03

Výzkumná centra

Rudu zde těžili souběžně oběma způsoby až do roku 1986, kdy byla podpovrchová část dolu uzavřena a o dva roky později část přeměněna v turistickou atrakci. V jedné ze starých štol vzniklo také Zentrum am Berg Montánní univerzity v Leobenu mající za cíl zkoumat různé aspekty výstavby tunelů a jejich bezpečnosti. Centrum zkoumá použití nových materiálů a cvičí zde záchranáři.

02

Každoročně se v činném povrchovém dole a jeho blízkém okolí pořádá Erzbergrodeo – závod naterénních motocyklech v disciplíně Enduro.

Zpracovala V. Štěpánková a S. Ottomanský
Zdroj: wikipedia.org, mapy.cz

 

 

Back to top