Tajchy – nejdokonalejší vodohospodářská soustava 18.století

V banskoštiavnické oblasti byl vybudovaný od začátku 16. století do polovice 19. století unikátní vodohospodářský systém umělých vodních nádrží tzv. tajchy. S tímto dílem jsou spojená jména Matěj Kornek Hell, Jozef Karol Hell, ale především významný vědec Samuel Mikovíni.

Systém tajchů

Systém se skládal z šedesáti umělých vodních nádrží – tajchů – s celkovým objemem 7 mil m3, které byly navzájem pospojované sběrnými (72 km), náhonovými (57 km) a spojovacími strouhami a štolami. Vzhledem k nedostatku přírodních vodních zdrojů v této oblasti,se sněhová a dešťová voda zachytávala ve sběrných strouhách a kumulovala se ve vodních nádržích. Z tajchů se voda náhonovými strouhami rozváděla k báňským zařízením. Voda poháněla čerpadla a spodní voda poháněla hamr, kde se ruda drtila a přepírala, zbytková voda sloužila na pohon mlýnů. Naopak voda ze štol se odváděla do tajchů podzemním tunelem „zátka", který se ovládal z malého domku na hrázi tajchu, který se nazýval„mnich".

a2

Tajchy vyřešily „první energetickou krizi" hornictví a zachránili hornictví v celém kraji. Energie vody nahradila koňskou a lidskou sílu, která nestačila odčerpávat spodní vodu v dolech. Do té doby vodu v podzemí odčerpávalo asi 2000 lidí a stejný počet koní.

Základ pro vývoj čerpací techniky

Obdiv si zaslouží nejen technické řešení náročných staveb, které vydrží dodnes, ale i jejich další vývoj. Na energetické základně tohoto systému se vyvinula čerpací technika, která byla vzorem i pro jiné hornické revíry na světě. Existence tajchů je jedním z důvodů zařazení Banské Štiavnice do Seznamu světového dědictví UNESCO.

Využití dnes

Do současnosti se zachovalo 23 těchto vodních nádrží. Některé z nich se využívají jako zásoba pitné nebo užitkové vody, většina se zejména v letní sezoně využívá na rekreační účely, některé na sportovní rybolov. Mezi nejnavštěvovanější patří jezero Počúvadlo. Rozprostírá se na ploše 12 ha a je oblíbeným letním ale i zimním rekreačním střediskem. Patří mezi největší a nejchladnější, největší hloubka je 11 m. Zároveň je východiskem na největší kopec Štiavnických vrchů Sitno.Tajchy Velká vodárenská a Klinger jsou lehko dostupné pěšky ze Štiavnice. Další tajchy Počúvadlo, Vindšachta, Evička, Bakomi a Richňava jsou dostupné ze Štiavnických baní. Kolem některých tajchů vedou turistické chodníky a budují se cyklotrasy.

Štiavnické tajchy patří k nejdokonalejší vodohospodářské soustavě Europy 18. století a zcela určitě mají velký význam pro další generace. Jejich umístění v krásné přírodě je přímo podmanivé.

a1

Od Štiavnických tajchů

 

Vladimíra Štěpánková

Vydavatelka a šéfredaktorka časopisu LOMY A TĚŽBA

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top