Společnost Bonap-ICCZ s.r.o.

„Co Tě nezabije, to Tě posílí!"

Jak to bylo?

Společnost Bonap-ICCZ s.r.o. je na trhu již více než 20 let. Život a fungování společnosti vždy určovaly dva základní směry – hlubinné dobývání černého uhlí a kamenolomy. Společnost fungovala vždy jako dodavatel náhradních dílů pro veškeré důlní technologie. A to jak hlubinné, tak i povrchové. Vzhledem ke svému sídlu v Moravskoslezském kraji byla společnost v minulosti silně fixovaná na svého největšího odběratele OKD, a.s. a další společnosti navázané na výrobu a dodávky pro Ostravsko-Karvinský uhelný revír. Vyhlášení insolvence dříve jmenované společnosti v roce 2016 bylo pro naši společnost obrovskou ranou.

O nic menší ranou nebylo ani ukončení nevydařené investice ve Vietnamu, kde společnost v roce 2011 začala investovat nemalé prostředky do těžby a zpracování kamene pro stavební účely. Vietnam je sice nádherná země a její běžní obyvatelé jsou skvělí lidé, ale v okamžiku, kdy se snažíte budovat fungující firmu, narazíte na neskutečnou bariéru byrokracie a až neuvěřitelnou korupci. Spolu s nemožností pochopení „business" mentality v tomto asijském regionu, to vedlo k ukončení celého projektu. V současné době se velmi intenzivně snažíme odprodat zbytky této investice (kamenolom, technologie, vozový park, atd.) a zavřít za sebou pomyslné dveře. (Pokud máte dost odvahy naši investici převzít, ozvěte se, určitě se domluvíme. ;-)

Co bude dál?

Obě výše uvedené „rány" měly za následek „zastavení" a vážné zamyšlení nad tím, co bude dál?... Nepoložilo nás to! Nezastavilo nás to! A od podnikání v tomto oboru nás to v žádném případě neodradilo!

Rozhodli jsme se pokračovat ve směru, který dlouhodobě známe a víme, že jsme v něm dobří. Ořezali jsme nevýhodné aktivity a věnovali jsme spoustu času a peněz rozvoji naší divize dodávek náhradních dílů pro lomařské technologie.

Co děláme?

Nadále se snažíme dodávat hlavně čelisti, kužely a pláště z manganových ocelí a kladiva a vnitřní vyložení drtičů z chromových a martenzitických ocelí.

Děláme tedy to, co známe, ale snažíme se to dělat ještě lépe!

Investovali jsme mnoho peněz do analýzy kvality našich produktů, abychom si byli jisti, že díly, které opouštějí brány našeho skladu jsou opravdu v „nejlepší formě". Vlastníme laboratoř plně vybavenou pro chemickou analýzu materiálů, běžně provádíme metalografické zkoušky a vyhodnocujeme strukturu, zda po tepelném zpracování odpovídá našim vysokým požadavkům na kvalitu. Provádíme kontrolu a měření tvrdosti a rozměrovou kontrolu všech dílů, které expedujeme. Tyto procesy sice mírně prodražily naší produkci, ale v konečném důsledku nám zaručují, že nedodáváme neshodné produkty a takto nám šetří další výdaje.

Co když se něco pokazí?

Samozřejmě, že se čas od času něco pokazí, ale důležité je, že se k problémům stavíme čelem a pokud vzniknou, děláme vše pro jejich urychlené vyřešení a napravení. Takto smýšlejí všichni členové našeho pracovního týmu! Ti, kteří nebyli schopni nebo ochotni tuto myšlenku přijmout za vlastní, už v našem týmu nepracují.

První úspěchy po změnách

V posledních letech jsme silně ustupovali od dodávek kladiv do odrazových drtičů. Konkurence byla s dodávkami kladiv s obsahem keramiky velmi úspěšná a naše chromová kladiva byla příliš drahá. Nicméně v roce 2015 jsme prošli určitým vývojem, našli jsme nového partnera a dnes jsme v této oblasti opět na vzestupu! Dodáváme sice pořád kladiva z chromových ocelí a nově i z martenzitických ocelí, ale jejich kvalita je podstatně vyšší, při zachování rozumné ceny. Dnes jsme tedy v tomto segmentu opět velmi zajímavou alternativou k běžně dodávaným dílům s obsahem keramiky. (Díly s obsahem keramiky bohužel ještě pořád neumíme. Sice na tom pracujeme, ale výsledky ještě nejsou na takové úrovni, abychom tyto díly mohli s čistým svědomím uvést na trh).

Pozvání

Společnost Bonap-ICCZ s.r.o. je rozhodně silným a perspektivním partnerem s osobním přístupem k požadavkům a potřebám svých obchodních partnerů a srdečně Vás zve na svou expozici v rámci každoroční výstavy AUTOSTRADA Polska (http://www.targikielce.pl/pl/autostrada.htm), která se uskuteční od 9.5. do 11.5. v Polském městě Kielce a již 10-tého ročníku mezinárodní výstavy STEINEXPO, která se uskuteční od 30.8. do 2.9. v Hombergu v Německu (https://www.steinexpo.eu/).

Kontakty

Náhradní díly pro lomařské technologie
Marian Košinár, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , +420 773 794 713

Náhradní díly pro důlní technologie
Alois Nedojedlý, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , +420 777 770 568

Text: Ing. Jan Křístek, MBA
Foto: Archiv firmy

 

Back to top