Kloubové dampry Cat® 730C a 735C se představují

Stálicemi v nabídce techniky Cat® pro těžební průmysl jsou kloubové dampry řady C s nosnostmi 28 tun (Cat® 730C2) a 32,7 tun (Cat® 735C). Svými parametry jsou tyto dampry jako ušité pro provoz v povrchových lomech, pískovnách, štěrkovnách nebo na velkých staveništích.

Podrobněji vás seznámíme s větším z nich – s typem Cat® 735C. Pohon dampru zajišťuje motor Cat® C15 ACERT o zdvihovém objemu 15,2 l a maximálním výkonu 337 kW. Pro splnění emisních norem EU stupeň IV je vybaven oxidačním katalyzátorem, filtrem pevných částic a systémem selektivní katalytické redukce (SCR) pro úpravu výfukových plynů. Oproti motorům s emisním stupněm EU IIIB se v případě „C15-ky" podařilo dosáhnout nižší spotřeby provozních kapalin (až o 5 %). Modernizaci podstoupila motorová kompresní brzda s volitelným automatickým režimem.

01

Přenos síly na kola obstarává nová převodovka HDPS (High Density Power Shift) s 9 rychlostními stupni pro jízdu vpřed a se 2 stupni pro couvání. Převodovka je integrována do elektronického řídicího modulu APECS.

Automatika pomáhá

I méně zkušený strojník v případě Cat® 735C ocení perfektní ovladatelnost stroje a naplno využije i jeho ostatní silné stránky.

02

Tak například systém automatické kontroly trakce (ATC) byl představen již u kloubových damprů řady B, v „céčkové" řadě se dočkal dalších zlepšení. K aktivaci uzávěrek nápravového a mezinápravového diferenciálu dochází za jízdy a tento proces je plně automatický. Systém ATC eliminuje ztráty výkonu, plynoucí z nesprávného ručního ovládání uzávěrek, a snižuje opotřebení pneumatik a hnacího ústrojí. Podobně šetrná ke stroji je další instalovaná funkce ARC (automatické ovládání odlehčovací brzdy). Na základě monitorování provozu čidly se automaticky zapíná motorová kompresní brzda (retardér). V případě potřeby lze samozřejmě retardér ovládat i ručně. K dalším funkcím, které usnadňují strojníkovi práci, patří automatická regenerace filtru pevných částic. Regeneraci lze kdykoli přerušit, nebo také aktivovat ručně. Pro plynulý rozjezd ve svahu je k dispozici elektronický asistent Hill Assist, který po sundání nohy z brzdového pedálu stroj automaticky přibrzdí. Práci strojníkovi usnadní také nové funkce Wait Brake, která zjednodušuje ovládání brzd při čekání na naložení a při sklápění.

Jízdní vlastnosti

Kloubový dampr řady C od Caterpillar překvapí své majitele mimořádnou stoupavostí, akcelerací, a komfortem při jízdě. Na pohodlí posádky při jízdě se velkou měrou podílí tříbodově zavěšená přední náprava. Zesílené zadní nápravy, zavěšené na vahadlech, propůjčují i plně naloženému dampru dostatek stability. O bezpečné zastavení stroje se postará účinný dvouokruhový brzdový systém pro všechna kola s nezávislým předním a zadním okruhem.

Závěrem

Podrobné informace o všech novinkách Cat® vám rádi poskytnou prodejci společnosti Zeppelin CZ, která je oficiálním dealerem těchto strojů v ČR. Stroje lze po dohodě s prodejcem vyzkoušet v rámci DEMO programu, kdy si vybranou techniku může zákazník otestovat přímo ve svém provozu. Více informací na www.zeppelin.cz

zeppelin-cat

Text. kolektiv autorů Zeppelin CZ
Foto: Archiv firmy

 

Back to top