Historie železnice - George Stephenson

9. června 1781 se v hornické vesnici Wylam v Anglii narodil významný železniční konstruktér George Stephensen.

01

Jeho otec byl dělník v uhelných dolech a matka byla dcerou barvíře. George musel od mládí těžce pracovat doma i na poli. Číst a psát se naučil ve večerní škole a své strojařské zkušenosti získal takřa bez vzdělání. Brzy se oženil se služebnou Fanny a narodil se jim syn Robert. Když ovdověl, musel se starat o malého synka a slepého otce, kterého popálila pára.

První lokomotiva

V roce 1812 získal Stephenson místo jako hlavní strojmistr uhelných dolů v Killingworthu. Hlavním problémem byla doprava uhlí do města. Jako inženýr zlepšoval v dolech parní stroje a čerpadla. Zřídil tam i několik šikmých ploch pro přepravu uhlí a nakonec 12 km dlouhou důlní dráhu. Pracoval také na stavbě lokomotivního čerpadla. V roce 1815 si nechal patentovat svou první lokomotivu.

img134

Strojníci odmítli Stephensonovi s lokomotivou pomoci, proto ji konstruoval sám ve venkovské kovárně. V roce 1823 založil malou firmu na výrobu lokomotiv.

img137

První železnice

V roce 1823 také začal Stephenson projektovat první veřejnou železniční trať pro dopravu osob na světě mezi britskými městy Stockton-on-Tees a Darlington (osazena strojem Locomotion). Do provozu ji uvedl 27. září 1825. Do té doby se kladly koleje na hrubý, neupravený terén, teprve Stephenson začal budovat železniční svršek a ukládat koleje na pražce. K výrobě kolejí použil kujné železo místo litiny. Zrodil se nový, složitý obor – železniční stavitelství, na který pomalu nestačil.

img143

Poslal syna na vyšší školu a na univerzitu. Robert musel každou přednášku psát dvakrát, druhou verzi v lidové řeči, aby jí otec rozuměl. George Stephenson byl tajným studentem univerzity. Z obou se brzy stali výborní železniční inženýři, syn Robert se specializoval na stavby mostů.

img139

Když se měla budovat nová, čtyřicetikilometrová trasa mezi Stocktonem a Darlingtonem, tak dvakrát parlament zamítl žádost na stavbu železnice. Stephenson se nevzdal a železnici postavil sám a na vlastní pěst provedl 27. září 1825 zkoušku nové lokomotivy Active.

Vítězná lokomotiva "Rocket"

Další bitvu svedl s Parlamentem, když se rozhodl postavit trať z Manchesteru k moři do Liverpoolu přes močály. V říjnu 1829 se na nově zbudované trati odehrál další souboj. Se synem Robertem a lokomotivou nazvanou Raketa (Rocket) vyhráli závod lokomotiv.

img141

Rocket se stala předobrazem lokomotiv na více než jedno století, jezdila „závratnou" rychlostí - 19,2 km/h. Dosahovala maximální rychlosti 46 km/h. O rok později, 15. září 1830, stálo v Liverpoolu osm Stephensonových lokomotiv připravených na každodenní službu.

Uznávaný a vyhledávaný

Stephenson se podílel i na jiných významných železnicích světa (např. Londýn - Birmingham nebo Liverpool - Manchester). Převzal a prosazoval rozchod kolejí 1422 mm, který byl po zvýšení na 1435 mm uzákoněn v Anglii jako jednotný a je dnes celosvětově nejrozšířenějším rozchodem.

img140

Naposledy se Stephenson objevil na veřejnosti 26. července 1848 při přednášce o točivých strojích v Birminghamu. Brzy poté 12. srpna 1848 zemřel a je pochován v kostele sv. Trojice v Chesterfieldu.

Zpracovala: Vladimíra Štěpánková
Zdroje: cs.wikipedia.org

Další články z této kategorie

« Železnice - jak vznikl rozchod kolejí 1435 mm?

 

Back to top