Stroje Komatsu u společnosti Sokolovská uhelná

Koncem loňského roku převzala akciová společnost Sokolovská uhelná, právní zástupce a. s. tři kloubové dempry Komatsu HM400-5 a hydraulické pásové rýpadlo PC360LC-11, od společnosti KUHN-BOHEMIA a. s.

Sokolovská uhelná a modernizace

Sokolovská uhelná, právní zástupce a. s. je jedním z největších nezávislých výrobců elektrické energie v České republice a nejmenší hnědouhelnou těžební společností. Významně investuje do modernizace svých technologických celků a klade velký důraz na ekologii, rekultivace a revitalizace krajiny. Vzhledem k dobré zkušenosti se stroji Komatsu rozšířila koncem roku strojový park o další 4 stroje Komatsu.

Výkonný kloubový dempr Komatsu HM400-5

Kloubový dempr HM400-5 má maximální nosnost 40 tun a objem korby 24 m³. Výška bočnic jeho korby je jen 3,164 m, což umožňuje snadné a rychlé nakládání. Stroj je poháněn motorem Komatsu SAA6D140E-7, o výkonu 353kW/453 koní, který je certifikován emisní normou EU Stage IV. Motor Komatsu EU Stage IV využívá pokročilý elektronický řídicí systém pro řízení rychlosti proudění vzduchu a vstřikování paliva. Výsledkem je pak nižší spotřeba paliva, a to bez ztráty výkonu.

02

Systémy kontroly

Kloubový dempr HM400-5 je vybaven systémem Kontroly trakce nazývaným KTCS, který automaticky zajišťuje udržení optimální trakce při práci na všech druzích terénu. Pohonná jednotka dempru využívá šestistupňovou automatickou, elektronicky ovládanou K-ATOMiCS převodovku. Monitorováním jízdních podmínek dempru se minimalizuje počet řazení převodovky a tím se zvyšuje její životnost.

01

Design a interiér kabiny

Velká kabina kloubového dempru HM400-5 s bezpečnostní konstrukcí ROPS poskytuje pohodlné a klidné pracovní prostředí. Má kulatý přední středový panel se snadno dosažitelnými přepínači. Na monitoru může řidič snadno upravit nastavení pro nejrůznější sledované položky. Monitor také poskytuje orientační funkci ECO, která dává provozní tipy, jak snížit spotřebu paliva.

Precizní hydraulické rýpadlo PC360-11

Nové hydraulické rýpadlo PC360LC-11 je rychlé a precizní. Vybaveno motorem Komatsu o výkonu 202kW/275koní splňující požadavky normy EU Stupeň IV. Díky bezkonkurenční produktivitě ve své třídě je spotřeba paliva nižší až o 5% oproti předcházejícím modelům. Dva režimy ovládání výložníku obsahují režim „power" pro efektivnější rypnou sílu rýpadla a režim „jemný" pro nabírání materiálu a nenáročné srovnávací operace.

03

Komfort a bezpečnost

Centrem komfortu v široké kabině SpaceCab™ je standardní, vzduchem odpružené, vyhřívané sedadlo s vysokým opěradlem. Bezpečnostní prvky rýpadla jsou v souladu s nejnovějšími standardy a minimalizují tak rizika pro osoby v okolí stroje. Kabina ROPS je vybavena tubusovým ocelovým rámem, který zmírňuje otřesy a je odolný proti nárazům. Kabinu lze volitelně doplnit systémem ochrany proti padajícím předmětům (FOPS) s otvírací přední ochrannou mříží.

Bezpečná a snadná údržba

Tepelné ochranné kryty kolem vysokoteplotních oblastí motoru zajišťují nejvyšší úroveň bezpečnosti pro rychlou a snadnou údržbu. Originální filtry hydraulického oleje Komatsu používají vysoce výkonný filtrační materiál, který zaručuje dlouhé intervaly výměny vložky, což významně snižuje náklady na údržbu. Pro snadný přístup je nadrž AdBlue® instalována na přední straně schodů.

Technologie KOMTRAX ™

Dempry a rýpadlo jsou vybaveny nejmodernější monitorovací technologií KOMTRAX ™. Díky ní má přes webové rozhraní či mobilní aplikaci provozovatel přístup ke všem provozním datům strojů včetně spotřeby PHM.

Bezplatný program údržby Komatsu CARE®.

Zákazníci s novými stroji značky Komatsu, jež jsou vybavené motory s emisní normou EU Stage IV, získávají od prodejce - tedy společnosti KUHN-BOHEMIA - program údržby Komatsu CARE®. Ten spočívá v BEZPLATNÉM provedení, pravidelných servisních prohlídek po dobu prvních tří let nebo 2000 pracovních hodin stroje, a to v dodávce pouze originálních náhradních dílů Komatsu.

Na spojenost zákazníka se stroji Komatsu jsme se zeptali ing. Františka Štěpánka, generálního ředitele společnosti Sokolovská uhelná, první zástupce a.s.

„V roce 2017 došlo na Sokolovské uhelné, a. s. k zásadnímu, více než půlročnímu prodlení při generální opravě velkostroje KU 800/12 ze strany firmy UNEX a. s. Sokolovská uhelná hledala řešení jak zmírnit obrovský výpadek nevytěžených skrývkových hmot v důsledku zpoždění výše uvedené generální opravy. Jedním z opatření byl na bázi výběrového řízení nákup 3 kloubových demprů Komatsu HM 400 - 5 a 1 hydraulického pásového rýpadla PC 360 LC - 11 od společnostiKUHN - BOHEMIA a. s."

Co očekáváte od strojů Komatsu?

„Toto řešení nám částečně eliminuje propad v postupech v nejsvrchnější části těžby skrývky na lomu Jiří s tím, že bude přesun velkostroje KU 800/12 realizován v pozdějším termínu a část potřebné kubatury v předpolí lomu Poříčí místo včasného nasazení KU 800/12 do tohoto prostoru realizuje výše uvedená mechanizace od firmy Komatsu."

Splnily stroje Komatsu Vaše očekávání?

„Mechanizace Komatsu je nasazena v uvedeném prostoru a dosavadní zkušenosti s jejím provozováním jsou pozitivní a věříme, že nám tento způsob řešení z části vyřeší obrovské problémy vyvolané výpadkem netěžené kubatury v důsledku opožděné generální opravy výše uvedeného velkostroje."

Slovo ředitele KUHN-BOHEMIA

„Pro společnost KUHN-BOHEMIA a.s. je to jeden z velmi významných obchodních případů za poslední roky, a to jak svým objemem, tak i důležitostí reference na dempry u tohoto zákazníka," dodává Daniel Sys, ředitel společnosti KUHN-BOHEMIA a.s.

kuhnbohemia

 

komatsu

Text: Vladimíra Štěpánková
Foto: Ing. Miroslav Škrabal

 

Back to top