Editorial 3 / 2017

Vážení čtenáři, kdo navštívil jednou Skotsko, určitě se tam rád vrací. Drsná skotská krajina má svůj půvab a charakteristický ráz, který zaznamenává bojovnou minulost a historii národa.

Má mnoho kontrastů - horské svahy bez lesů, sluncem zalitá údolí (tzv. gleny) plná rašelinišť, prorostlé vřesem a na pastvinách většinou jen ovce. Najdete zde jezera a fjordy (tzv. lochy), technické a historické památky.

Skotsko je rodištěm významných vynálezců a spisovatelů a také kolébkou golfu. K hlavním symbolům Skotska patří kostkované sukně – kilty, dudy a samozřejmě whisky.

01

Pravá skotská whisky je snad tím nejčistším nápojem. V každé její sklence je ukryt kousek historie i přírody z místa odkud pochází. Žádné dvě whisky nejsou stejné.

Znalci tvrdí, že doušek čisté whisky je lepším popisem skotské krajiny než jakýkoliv turistický průvodce. V takovém doušku je ukryta ostrá vůně rašeliny, mořských řas i kouř z hořícího dřeva.

Přesto, že zde často prší a fouká vítr, přece je tato zdánlivě nehostinná země milovaná svými obyvateli a považovaná za nejkrásnější kout světa.

Podzimní vydání Vám přináší plno technických novinek a zajímavostí z domova i ze Skotska. Dozvíte se o římských cestách, železničních viaduktech a skotských vodních kanálech.

Přeji Vám krásný podzim s vůní vína, slivovice či whisky

Vladimíra Štěpánková

 

Back to top