Pásové rýpadlo Cat® 336F L/LN udává směr v produktivitě

V kategorii pásových rýpadel nad 30 tun mohou zájemci od letošního roku sáhnout po novém modelu Cat® 336F L/LN od světoznámého výrobce strojů Caterpillar. Tato novinka, disponující celou řadou pokrokových technologií, uspokojí ty nejnáročnější zákazníky z oblasti těžebního a stavebního průmyslu. Jak bývá u Caterpillar zvykem, „tři tři šestka" je konstruována s ohledem na maximalizaci provozních úspor a produktivity při současném zachování vysoké úrovně komfortu pro posádku.


Pásové rýpadlo Cat 336 F je poháněno nízko-emisním motorem Cat®C9.3 ACERT™ (236 kW) s možností spalování bionafty (až do B20). Motor, který splňuje emisní normy EU stupně IV, je vybaven filtrem pevných částic s funkcí automatické regenerace a jeho čištění tak probíhá bez zásahu obsluhy a bez nutnosti odstavení stroje. Kromě nízkých emisí překvapí nové pásové rýpadlo hlavně nízkou spotřebou paliva; spalování paliva je účinnější o celých 8 % v porovnání s předchozí řadou rýpadel s označením E.

Velká pozornost byla věnována vyladění pohonné jednotky s hydraulickým systémem, který také prošel „modernizační kúrou". Umístění hlavních komponent hydraulického systému jako jsou čerpadla a rozvaděče blízko sebe umožnilo zkrátit vedení a tím zmenšit hydraulické ztráty a zlepšit produktivitu stroje. Elektronicky řízená hydraulická čerpadla dokážou vyhodnotit aktuální pracovní zatížení a přizpůsobit si dle potřeby hydraulický průtok. Tato technologie se samozřejmě projevuje na nižší spotřebě paliva. Novinkou z hlediska úsporného provozu je u 336F také volitelný ECO režim, upravující otáčky motoru, nebo funkce „START-STOP", spočívající v automatickém vypnutí motoru, pokud běží po stanovenou dobu ve volnoběžných otáčkách. Tento interval lze přednastavit na ovládacím displeji v kabině.

Nové pásové rýpadlo je vybaveno systémem plovoucího výložníku Smart Boom™, který najde uplatnění například při práci s hydraulickým kladivem nebo při shrnování materiálu na pracovní ploše. Výhodou této funkce je, že výložník je při pohybu směrem dolů tlačen pouze svou vlastní vahou, bez použití hydraulického systému. Strojník tak obsluhuje pouze přitahování násady a zavírání/otevírání lopaty. Smart Boom™ je tak dalším z řady technických řešení, kterým Caterpillar u svých strojů dosahuje velmi nízkých provozních nákladů.

Snadná obsluha i údržba

K pohodlí posádky v jakémkoli počasí i terénu přispívá nová přetěsněná kabina s viskózními úchyty a zesíleným polstrováním stropu, které zamezuje pronikání obtěžujícího hluku do kabiny. Široká, polohovatelná a na přání také vyhřívaná / odvětrávaná sedačka poskytne bezkonkurenční pohodlí i osobám vyšší vzrůstu. K pohodě „na palubě" přispívá také plně automatická klimatizace a dostatek odkládacích přihrádek v přední, zadní i boční konzoli. Potěší také zástrčky pro připojení nabíječky k telefonu či tabletu nebo takové drobnosti jako je držák na nápoje.

a

Velmi přesné ovládání stroje a pracovních nástrojů se odehrává pomocí dvojice joysticků, které jsou připevněny po pravé a levé straně sedačky. Pravý joystick je nově vybaven tlačítkem pro zapnutí „ekonomického" režimu motoru; stejným tlačítkem se pak aktivuje standardní chod. Všechny důležité informace o provozu stroje včetně zobrazování programovatelných funkcí jako jsou například hydraulické tlaky (v paměti jsou uloženy tlaky pro deset typů pracovního nářadí) se zobrazují na LCD monitoru, umístěném na pravém sloupku kabiny. Na LCD displej se rovněž přenáší obraz ze zadní kamery.

Variabilita stroje = rychlá návratnost investice!

Pásové rýpadlo Cat® 336 F L/LN může být od výrobce vybaveno celou řadou různých výložníků a příslušenství, které se vyznačuje dlouhou trvanlivostí a spolehlivostí. Výložník řady Heavy Duty s délkou 6,5 metru se dobře hodí pro běžnou nakládku sypkého či kamenitého materiálu a při rýpání; výložník Mass Excavation (ME) se speciální geometrií a výztuhami ocení majitel stroje například při manipulaci s těžkým materiálem.

V rámci maximálního využití stroje na pracovišti mohou být rýpadla řady F vybavena rychloupínači Cat Universal nebo Cat Pin Grabber, které umožňují pohodlně a ve velmi krátkém čase vyměnit pracovní nářadí. Rýpadlo může být osazeno rýpacími lopatami, velkoobjemovými lopatami, hydraulickými kladivy, demoličními čelistmi či nůžkami pro zpracování kovového šrotu. Podle toho, jak bude stroj využíván, mohou vám prodejci oficiálního dealera značky Cat v České republice, společnosti Zeppelin CZ, nechat nainstalovat přídavné hydraulické okruhy, čímž se samozřejmě zvyšuje využití stroje a jeho hodnota při případném odprodeji.

Stroje pod kontrolou vydělávají víc!

Sledování produktivity a provozu stroje prostřednictvím telematických technologií je mezi zákazníky na celém světě stále vyhledávanějším nástrojem, pomocí kterého lze snadno optimalizovat provozní náklady. Pásové rýpadlo Cat® 336F L/LN je vybaveno systémem Cat® ProductLink™, který umožňuje sledovat celou řadu provozních parametrů prostřednictvím aplikace Vision Link, kterou si majitel stroje může nainstalovat na svůj stolní počítač nebo do chytrého telefonu.

Aktivovaný Product Link dovoluje majiteli stroje využívat všech výhod nové služby Equipment Management Solutions (EMS), která spočívá v individuální a komplexní poprodejní péči o stroj, při které jsou využívána data ze systému Product Link. Tato služba v sobě kombinuje prvky „klasické" preventivní údržby a servisu s moderním prvkem v podobě telematicky získaných a průběžně vyhodnocovaných dat o provozu stroje. Jednoznačnou výhodou pro majitele stroje je vyšší efektivita vynaložených finančních prostředků na údržbu a servis stroje a jistota, že o jeho stroj pečují kvalifikovaní odborníci, kteří pomůžou s vyhodnocením jeho provozu a navrhnou řešení, jak jeho provoz optimalizovat. Zapojením do EMS lze předejít případným větším investicím do oprav v budoucnu, plynoucích například z nesprávného zacházení se strojem.


Více informací o nových pásových rýpadlech řady F i o nové službě EMS vám rádi poskytnou prodejci společnosti Zeppelin CZ. Kontakty a další informace lze nalézt na webu www.zeppelin.cz.

pz-cat

 

 

 

Back to top