Metso - další úroveň drcení

Firma Metso, přední dodavatel strojů pro úpravu a zpracování surovin, uvedla v letošním roce na trh nové inovované produkty. Mezi tyto produkty patří čelisťový drtič Nordberg typ C120, dále pak další z nové řady kuželových drtičů HPx , kuželový drtič HP3 . V těchto produktech firma Metso zhodnotila výsledky zkušeností z různých provozů, požadavky na kvalitu vyráběného kameniva, ale také nároky na životní prostředí a bezpečnost práce.

Čelisťový drtič typ C120 – vysoký stupeň zdrobnění

Čelisťovým drtičem typ C120 firma Metso rozšířila svoji úspěšnou řadu „C" a zároveň doplnila velikost, která ji v některých případech výběrových řízení chyběla. Svými vstupními rozměry 1200 x 870 mm se drtič pasuje mezi velikost drtičů C110 a C125. Počet instalací těchto strojů se v České a Slovenské republice blíží ke dvou desítkám.

Konstruktéři se při vývoji drtiče C120 zaměřili prvotně na drtící komoru a maximální délku pevné čelisti, kinematiku pohybu čelistí v její spodní části, zdvih a otáčky drtiče, úhel sevření čelistí pro lepší „vtahování" kamene. Výsledkem pak je vysoký výkon a stupeň zdrobnění. Jako možnost volby může s drtičem dodána automatika IC1000 (Inteligence Control), která zajistí max. výkon a zdrobnění drceného materiálu, tak jako vizualizaci provozních parametrů, ovládání a kontrolu stroje.

Kuželový drtič typ HP3 – lepší tvarový index

Kuželový drtič HP3 doplňuje řadu kuželových drtičů HP4 a HP5 již uvedené na trh v minulých letech. Tyto drtiče patří do nové moderní generace drtičů typu Symons, označované jako řada HPx. Svou velikostí se HP3 blíží k drtiči HP200, avšak svým výkonem k drtiči HP300 (stejný motor 220 kW). Svou drtící silou se HP3 řadí mezi drtiče HP300 a HP400.

Konstruktérům firmy Metso se tak podařil unikátní design, kde ze stroje s velmi příznivými instalačními rozměry a hmotností dostali maximální výkon a drtící tlak v komoře. Kombinací tvaru drtící komory, vysokého zdvihu, vyššího bodu otáčení kužele (pivot point) a vyšších otáček drtiče je dosaženo mimořádně velké síly. Výsledkem toho je pak vysoký drtící tlak v komoře, který je, jako jeden z dalších parametrů, rozhodující především pro vynikající tvarový index, ale i k dosažení většího podílu frakcí do 11 mm.

Mobilní čelisťový drtič typ LT120E – duální pohon drtiče diesel/elektro.

LT120E je nejnovější a nejpokročilejší mobilní čelisťový drtič z řady Metso Lokotrack. Stroj je osazen novým čelisťovým drtičem C120 jehož parametry jsou uvedeny výše.

Setrvačníkům s vysokým momentem setrvačnosti dává energii buď přímo na stroji zabudovaný diesel-generátor s výkonem 420 kVA anebo připojení k externí elektrické síti. Elektricky poháněný drtič a dopravní pasy zajišťují vysoce efektivní, ekonomický a z hlediska životního prostředí příznivý drtící proces.

Text: ing. Pavel Horuta, foto: archiv firmy

Pro více informací kontaktujte obchodní zástupce firmy Metso Minerals, s.r.o.
Mezírka 775/1, 602 00, Brno
Tel: +420 544 425 523, Fax: +420 544 425 530
www.metso.com
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top