Výlet do historie: Caterpillar

Caterpillar začíná měnit naši planetu mezi světovými válkami.

Originální stroje firmy Caterpillar pomohly vyhrát první světovou válku. Přestože tento válečný konflikt málem srazil předchůdcům žlutočerné legendy vaz, díky spojení obou konkurenčních firem vzniká silný výrobce, který se dále rozvíjel a rozšiřoval svoji celosvětově uznávanou pověst. A i druhá světová válka potvrdila, že by se vítězové bez strojů Caterpillar nedokázali obejít.

Silnější. Mnohem silnější

V roce 1925, po dlouhém a tvrdém konkurenčním boji firem Benjamina Holta a Daniela Besta, se obě firmy spojují a vzniká značka Caterpillar Tractor co. Původně byla hlavním sídlem vedení společnosti továrna v San Leandru v Kalifornii, v roce 1930 se ale přesouvá do města East Peoria v Illinois, kde zůstalo až do dnešního dne.

Fúze pomohla zachránit dvě velké firmy po první světové válce a světlo světa spatřilo strojní impérium s velkými výrobními halami, celosvětovou popularitou a promyšlenou sítí 89 dealerů. Už v této době nabízí nově vzniklá firma velký rozsah produktů, a to v odvětví zemědělských strojů: od malých, zemědělských traktorů. Na svém kontě má v té době desítky patentů a s přibývajícími roky jich přibudou další stovky. V rámci úsporných opatření sice firma snížila počet zaměstnanců, výrobní kapacitu i počet nabízených modelů, ale postupně zvyšovala efektivitu. Mezi roky 1926 a 1929 se prodej strojů zdvojnásobil a profit ztrojnásobil, přitom cena některých modelů klesla téměř o třicet procent. Caterpillar na začátku třicátých let také zakládá zcela nové výzkumné oddělení, jehož výsledky se projeví o několik let později a definitivně změní celosvětovou mapu výrobců zemědělských a stavebních strojů.

V tomto období představil Caterpillar první stroj, který nebyl založen na předchozích modelových řadách. Model Twenty byl prvním zcela originálním strojem Caterpillaru, který přichází z výroby v roce 1927. Ekonomická krize v roce 1929 byla pro celý svět další těžkou zkouškou, firma ale použije stejnou strategii jako velké automobilové koncerny a každým rokem nabízí další a další modely.

Legenda, kterou nic nepřekoná

Rok 1931 je pro firmu dalším revolučním rokem. První výraznou obměnou je změna vizualizace strojů. Zatímco v předchozích letech byly firemními barvami šedá a červená, Caterpillar volí jinou výraznou barevnou kombinaci, která se nesmazatelně zapsala do myslí všech dalších zákazníků: žlutá v kombinaci s černou barvou se používá dodnes.

Ve stejném roce přichází výzkumné oddělení s jedním z největších plodů své práce, s dieselovým motorem D9900. Patent na dieselový motor znal svět od roku 1893, kdy jej poprvé představil Němec Rudolph Diesel. V USA se začal vyrábět už o pět let později, ale první motory nebyly vyvíjeny pro použití na traktorech a původní otcové firmy Caterpillar tyto motory na rozdíl od přání svých inženýrů nepoužili. Po fúzi projevilo vedení firmy o tento nový typ motoru znovu zájem a mezi roky 1926 a 1932 utratilo více než jeden milión dolarů za výzkum a stavbu nového dieselového motoru, který byl určen přesně pro těžké nasazení .

Nový motor byl umístěn do modelu Sixty, který měl ale mohutnější konstrukci a převodovku upravenou pro potřeby dieselového motoru. Na rozdíl od motorů konkurenčních firem se ale tento motor nemusel seřizovat za běhu a zákazníci si začali vychvalovat jeho vlastnosti, které patří k základům všech výrobků Caterpillar: vysokou účinnost, spolehlivost a schopnost pracovat i v těch nejtěžších podmínkách. Diesel Sixty pracoval při 650 ot/min, motor o objemu 18,5 l měl výkon 73 k (54,4 kW). Modelu Sixty bylo vyrobeno pouze čtrnáct kusů, poté byl změněn na model Sixty-five a v roce 1933 byly představeny další čtyři modelové řady s dieselovým motorem.

Výzkumné oddělení ale muselo řešit další problém, kterým bylo vhodné složení paliva. Tisíce dieselových motorů všech značek totiž trápily připečené pístní kroužky, poškrábané stěny válců a spálená hlavní ložiska. Caterpillar se s tím nehodlal smířit a začal intenzivně pracovat na novém složení paliva. Po několika měsících se spojil s firmou Standard Oil z Kalifornie a výsledkem bylo unikátní složení paliva s vhodnými olejovými aditivy, které ale trh s palivy ze začátku odmítl distribuovat, a trvalo několik měsíců, než ho nakonec přijal. A staví na něm dodnes.

Nové stroje, nové použití

V době hospodářské krize začínají traktory postupně pracovat také s novými nástroji, které vyrábějí menší manufaktury. Před traktory jsou dřevařskými společnostmi poprvé použity navijáky pro tahání kmenů, objevují se i sněžné pluhy k protahování silnic a začínají se používat i radlice. Světlo světa tak spatřily první buldozery. Caterpillar si je vědom možností těchto vybavení a odkupuje společnost Russell Grader Manufacturing Company. V roce 1931 použije na stavbu silnic své první grejdry na srovnávání zeminy.

Jako zcela klíčovou se ale ukázala spolupráce s jiným výrobcem strojních součástí. Podnikatel Robert G. LeTourneau soustavně pracoval na vybavení skrejprů, buldozerů, rozrývačů a zařízení k ovládání těchto příslušenství a ve svém oboru byl považován za génia. A protože Caterpillar v té době více pracoval na výrobě samotných traktorů než na dalším vybavení, podepsaly obě firmy v roce 1934 spolupráci, která dala oběma společnostem obrovskou sílu na trhu. S pomocí svých dealerů distribuoval Caterpillar zařízení také od LeTourneaua a u zákazníků měla tato spolupráce pozitivní odezvu. O rok později přemístil LeTourneau svůj výrobní závod do města Peoria, hned vedle Caterpillaru, a stroje tak šly z jedné výroby okamžitě do druhé na potřebné úpravy.

V době Velké hospodářské krize a velkého útlumu začaly stroje Caterpillar pracovat na lukrativních a velkých veřejných zakázkách. Podílely se na úpravách řeky Mississippi, pomáhaly při stavbě Golden Gate Bridge v San Franciscu a přehrady Hoover Dam na řece Colorado, upravovaly vodní kanály a podílely se na stavbě železniční tratě a dálnice. A firma neustále expanduje do světa. Na počátku třicátých let bylo do Ruska prodáno 1 350 traktorů za 12 miliónů dolarů, o deset let později už pracují stroje na stavbách dokonce až v Iráku a Pákistánu. S velkými a náročnými zakázkami se také zvětšuje příslušenství, se kterými stroje pracují, a Caterpillar soustavně vyvíjí nové a výkonější modelové řady. Přicházení se stroje Diesel Seventy, Diesel Seventy-Five, RD8 a později velice populární D8.

Každý z těchto strojů byl přitom vždy větší a výkonnější než předchozí modely. Jak se ale později ukázalo, právě toto období bylo pro další vývoj firmy určující. Malí farmáři a zemědělci totiž v době krize neměli peníze a nové stroje pro ně byly nedostupné, zatímco státní zakázky poskytují Caterpillaru dostatek finančních prostředků. A právě v této době se Caterpillar začíná soustředit na stavební stroje.

S druhou světovou válkou přichází pro Caterpillar nová výzva. Firma dodává spojencům traktory, dozery, pozemní stroje, ale když v roce 1941 vstupuje USA do války, musí svoji výrobu zněkolikanásobit. Stejně jako v prvním světovém válečném konfliktu propůjčuje licenci firmě American Car and Foundry v Pensylvánii k výrobě pásového traktoru D7 ve speciální armádní úpravě a výroba se postupně dostává na neuvěřitelné číslo 1 100 strojů za měsíc. Pro vojenské účely byl dokonce vyvinutý zcela nový hvězdicový dieselový motor, vyrábí se i podvozky pro houfnice, převodovky a koncové náhony tanků. Největší úspěch ale zaznamenaly buldozery typu D7 a D8, které pomáhaly opravovat rozbombardované letištní plochy. Admirál William F. Halsley po válce dokonce prohlásil, že právě buldozer společně s ponorkou, radarem a letadlem pomohl Američanům vyhrát válku v Pacifiku. Generál George S. Patton šel ve chvále ještě dál: „Kdybych si měl vybrat mezi tankem a buldozerem, vybral bych si buldozer."

Stejný úspěch zaznamenala firma i v první světové válce, tentokrát ji ale konec konfliktu nedostal na kolena. I když Caterpillar během válečných let přerušil výrobu většiny modelových řad a soustředil se na „khaki" buldozery, dokázal plynule přejít na civilní výrobu a uspokojovat přání zákazníků, kteří po válce obnovovali vše, co konflikt napáchal. Svět byl v troskách a Caterpillar byl připraven ho znovu napravit.

Zdroj : archiv společnosti Phoenix-Zeppelin

 

Back to top