FRD - japonská kvalita dobyla i Českou republiku

Vysoká spolehlivost, dlouhá životnost a vynikající výkon - to jsou základní parametry bouracích hydraulických kladiv a dalšího demoličního příslušenství značky FRD. Ve spojení se špičkovými stavebními stroji Komatsu, především hydraulickými rýpadly, tvoří aktivní pomocníky při těžbě v lomech, demolicích a stavebních pracích. V České republice je výhradním prodejcem příslušenství FRD a strojů Komatsu společnost KUHN-BOHEMIA a.s. (www.komatsu.cz)

FRD neboli FURUKAWA Rock Drills je značkou předního japonského a světového výrobce bouracího a demoličního příslušenství a také vrtných zařízení určeného pro montáž na kvalitní nosiče. Pro tato zařízení s více jak stoletou historií výroby jsou samozřejmostí bezproblémový provoz, kvalitní servis a rychlé dodávky náhradních dílů. Pro práci v lomech jsou z příslušenství FRD určena především hydraulická kladiva všech velikostí, tedy malá (F1 - F5), střední (F6 - F30) a zejména velká (F35 - F100). Jsou používána pro rozbíjení velkých kusů rubaniny po odstřelu a pro lámací práce přímo ze stěn. Velmi často jsou instalovány na drtících linkách pro zvýšení bezpečnosti při zaklínování nadměrných kusů suroviny.

Výkonné i pod vodou

Hydraulická kladiva FRD pracují na hydro pneumatickém principu a díky němu se vyznačují značnou účinností a velkou energií úderu. Vedle již zmíněné vysoké spolehlivosti a vynikajícího výkonu patří k dalším výhodám tohoto profesionálního příslušenství také nízké nároky na údržbu a minimum pohyblivých dílů. Kladiva mají také seřizovací ventil pro maximální výkon na každém typu/velikosti rýpadla. Pro speciální práce lze kladiva FRD vybavit automatickým mazacím systémem, přetlakovým vzduchovým systémem pro práci ve vodě či ochranou proti prachu.

Zkušenosti hovoří za vše

Skvělé zkušenosti mají s příslušenstvím FRD také mnohé lomařské společnosti v České republice, které jej využívají především k rozbíjení větších kusů skály tak, aby byla možná jejich následná nakládka a zpracování. Jako příklad může sloužit společnosti EPC Česká republika s.r.o., která kladiva FRD používá na pásových rýpadlech Komatsu k rozbíjení těženého materiálu v několika svých lomech po celé České republice.

Text a foto: kolektiv autorů Kuhn Bohemia
www.komatsu.cz  

 

Back to top