Světová premiéra teleskopického kloubového nakladače Liebherr L 509 Tele

Zákazníci společnosti Liebherr mají k dispozici nový univerzální speciální stroj: teleskopický kloubový nakladač L 509 Tele.

Společnost Liebherr u tohoto stroje kombinuje výšku zdvihu a pracovní dosah běžného teleskopického nakladače s produktivním překládkovým výkonem klasického kolového nakladače. Nový teleskopický kloubový nakladač L 509 Tele spojuje výhody dvou tříd v jenom stroji. Jako výchozí stroj byla při vývoji použita varianta stereo nakladače Liebherr L 509 Speeder. To znamená, že teleskopický kloubový nakladač má osvědčené stereo řízení a díky výkonnému hydrostatickému pohonu pojezdu dosahuje v sériovém provedení maximální rychlost 38 km/hod. Současně splňuje požadavky emisního předpisu V/Tier 4f.

Zvýšená univerzálnost

Nový teleskopický výložník nabízí výhody s ohledem na výšku zdvihu a na dosah. Stereo řízení Liebherr, osvědčená kombinace kloubového řízení s řízenou zadní nápravou, umožňuje vynikající manévrovatelnost stroje. Aplikace tohoto kombinovaného technického řešení na nový nakladač L 509 Tele činí z tohoto stroje flexibilního partnera. Například v zahradnictví a zemědělství, u komunálních služeb, při zimní údržbě komunikací nebo v recyklačním průmyslu. Na stavbách všeho druhu poslouží jako mnohostranný pomocník, který zvládne bezpečně ovládat i méně zkušená obsluha stroje.

 01

Komfortní kabina

Teleskopický kloubový nakladač L 509 Tele je vybaven jednou z nejprostornějších kabin ve své třídě. Kromě velkého prostoru vyniká uspořádání kabiny svojí přehledností. Zvláštností je výškově nastavitelný 9" dotykový displej, který zobrazuje veškeré informace s dobrou viditelností.

Inteligentní hlásič

Zejména při vysunutém teleskopickém výložníku působí na stroj enormní síly podle fyzikálního zákona páky. Proto společnost Liebherr dodává nakladače L 509 Tele sériově vybavené inteligentním hlásičem přetížení, který sestává z omezení momentu zátěže a indikace momentu zátěže na displeji.

02

Spolehlivý stroj

Pro nový teleskopický kloubový nakladač platí mnoho známých vlastností spolehlivé typové řady stereo nakladačů Liebherr. L 509 Tele má díky stereořízení snížený úhel zalomení a to 30°. Díky tomu při přepravě těžkých břemen zůstává těžiště zachováno uprostřed stroje, což zvyšuje jeho stabilitu.

Výkonové parametry teleskopického kloubového nakladače Liebherr L 509 Tele

Přehled výkonových parametrů nového teleskopického kloubového nakladače L 509 Tele ve standardním provedení:

  • překlopné zatížení v zalomení: 3 800 kg
  • objem lopaty: 0,9 m³
  • provozní hmotnost: 7 000 kg
  • max. výška zdvihu paletizačních vidlí: 4 800 mm
  • výkon motoru (ISO 14396): 54 kW / 73 PS

Emisní hodnoty spalinových plynů nedosahují limitů stanovených pro stupeň V/Tier 4f.

liebherr

Text a foto: Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH
www.liebherr. cz

 

Back to top