TATRA na veletrhu BAUMA 2013 s novým majitelem

Jednou z českých expozicí na veletrhu Bauma, která lákala návštěvníky, byla prezentace společnosti TATRA. Značka TATRA získala nového majitele, společnost TATRA TRUCKS a.s., jenž zajistila kontinuitu výroby a převzala na sebe veškeré aktivity automobilky. Technický vývoj a výroba společnosti TATRA pravidelně přináší na automobilový trh významná konstrukční řešení, která nabízí zákazníkům komplexní dopravní řešení ve všech segmentech průmyslu, kde jsou provozována vozidla TATRA.

TATRA TRUCKS, společně s německými dealery Gerhard Friedrich Metallbau und Fahrzeugehandel a DAF Berlin Nutzfahrzeuge Vertriebs- und Service GmbH, připravila na letošní Baumě prezentaci současné špičky svého výrobního programu.

Čtyřnápravový stavební sklápěč TATRA PHOENIX

Nejmodernější modelovou řadu těžkých nákladních vozidel z Kopřivnice reprezentoval čtyřnápravový stavební sklápěč TATRA PHOENIX, který jak ve standardní konfiguraci 8x8, a také v odlehčené variantě s pohonem 8x6. Tento sklápěč nabízí jedinečné jízdní vlastnosti a zajímavou přidanou zákaznickou hodnotu. Originální podvozek tatrovácké koncepce a komponenty hnacího traktu zahraničního partnera jsou, stejně jako moderní kabina s vysoce komfortním interiérem, zárukou plného uspokojení nejpřísnějších zákaznických požadavků. Motorizace skvělými, kapalinou chlazenými agregáty PACCAR MX-13 samozřejmě splňuje nejpřísnější emisní limity dle směrnice Euro V a je připravena vyhovět rovněž nadcházející postupové normě Euro VI, která vstoupí v plnou platnost počínaje rokem 2014. Sklápěcí nástavby dodávají renomovaní výrobci, jako např. MEILLER, jeden z nejdůležitějších hráčů na trhu ve svém oboru a dynamický slovenský výrobce, společnost VS-mont. Oba jsou strategickými partnery společnosti TATRA v segmentu nástaveb.

Zákaznický speciál

Speciální těžká nákladní vozidla TATRA reprezentoval důlní stavební vůz TATRA 815-732R90/39 8x8.1 R (1+3) se stavební nástavbou Fliegl s výtlačným systémem, zajišťujícím efektivní vyprázdnění nákladového prostoru korby bez nutnosti jejího sklápění. Zákaznický požadavek nízké celkové výšky vozidla vedl k použití varianty standardního podvozku modelové řady T 815-7 s kompaktní nízkou kabinou a výše zmíněnému systému obsluhy vyprazdňování nákladní nástavby.

K pohonu vozidla slouží původní vzduchem přímo chlazený vidlicový osmiválec TATRA v emisní specifikaci Euro V s maximálním výkonem 325 kW/2100 Nm. Přenos výkonových parametrů na kola všech čtyř náprav zajišťuje automatická šestistupňová převodovka Allison 4500 a dvoustupňová přídavná převodovka TATRA. Vozidlo je navíc vybaveno elektrickým retardérem Telma.

Na čtyřnápravovém podvozku s rozvorem náprav 3900 mm + 1450 mm + 1660 mm (uspořádání 1+3), nosností náprav 9 t, 2 x 16 t a 9 t je řiditelná první a poslední náprava. Dále je odpružena první a poslední náprava vzduchovými vaky a druhá a třetí náprava těžkou variantou kombinovaného systému KING FRAME s pneumatikami 16.00 R20 na první a na poslední nápravě 24 R21. Na druhé a třetí nápravě je posazena dvoumístná RHD kabina TATRA 815-7 s integrovanou ochranou ROPS/FOPS (zesílená střecha a konstrukce kabiny s odpovídajícím uložením), která je nutná pro bezpečný provoz v důlních prostorech. Jde o variantu standardní nabídky speciálních vozidel modelové řady T 815-7 6x6, 8x8 a 10x10 (8) s nízkou kabinou s úpravou ROPS/FOPS určené pro prodej primárně na australském kontinentu, společnost TATRA je však schopna nabídnout podvozky tohoto typu i pro ostatní trhy.

Uznávaná tatrovácká koncepce

Zájem o značku Tatra je stále velký, jak jsme přesvědčili na letošní Baumě. Jedinečná tatrovácká koncepce podvozku zahrnuje několik chráněných technických řešení. Podvozek s centrální nosnou rourou je světový unikát, který vznikl v kopřivnické továrně přesně před 90 lety. Od té doby byl prověřen v náročných provozních podmínkách všech světových kontinentů. Vozidla úspěšně zdolala téměř všechny typy terénů na zeměkouli.

Nejmodernější modelová řada TATRA PHOENIX znamená pro kopřivnickou automobilku, zákazníky, obchodní partnery, spolupracovníky či obdivovatele a příznivce značky významný krok vpřed.

Děkujeme ing. Jiřímu Kašpárkovi za milé přijetí na stánku TATRA. Z Baumy

Vladimíra Štěpánková

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top