Editorial 3 / 2018

Vážení čtenáři, voda je život. Letošní suché letní měsíce nám připomněly, jak je voda pro nás důležitá a jak je nutné s ní dobře hospodařit. Někdy se ale promění v nespoutaný živel, proti kterému jsme bezbranní a pak si uvědomíme, jakou sílu a energii voda má.

Již staří Egypťané začali s regulací vody. Stavěli zavlažovací kanály a vodní nádrže pro zásobování vodou a jako ochranu před povodněmi. První hliněnou přehradu postavil Faraón Menes na řece Nilu.

Historie moderních přehrad, které slouží zároveň k výrobě elektrické energie a k rekreaci, se datuje od Hooverovy přehrady na řece Colorado v USA, postavené roku 1936.

V České republice se postavilo 118 přehrad. Mezi největší svým objemem patří Orlická přehrada, které dominuje krásný zámek Orlík. Vybudována byla v letech 1954–1961 a je z Vltavské kaskády nejvyšší a nejmohutnější. Její 450 m dlouhá betonová hráz dosahuje v koruně výšky 91 m, zadržuje jezero o ploše 2 732 ha a objemu vody 717 mil. m3, jeho největší hloubka je 74 m. Dnes je Orlická přehrada rájem plachetnic, motorových člunů, milovníků vodních sportů a rybářů.

01

Po horkém létě stráveném třeba na Orlíku nebo u Divoké Orlice, Vám přinášíme reportáže o modernizaci provozů a rozsáhlou fotoreportáž z těžebního veletrhu EXPO Lesní lom 2018. Také se dozvíte jaké cihly jsou potřeba na stavbu pece pro pečení chleba. Přeji Vám krásný podzim se sklenkou dobré vody či vína

Vladimíra Štěpánková

Vladimíra Štěpánková

Vydavatelka a šéfredaktorka časopisu LOMY A TĚŽBA

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top