První inteligentní rýpadlo na světě: Komatsu PC210LCi-10

Stroj je vybaven řídícím systémem "Intelligent Machine Control" a po celém světě již spolehlivě pracuje téměř šest stovek těchto rýpadel.

Díky vynikající funkci řízení si strojník nastaví zadané parametry např. úhel a hloubku řezu lopaty, které bezpečně dodržuje, a tím zvyšuje svůj účinek jak při těžbě terénních profilů tak při dokončovacích zemních pracích.

Bauma 2016 – představení funkcí

Na letošním veletrhu Bauma 2016 byla představena funkce řízení a navádění stroje PC210LCi-10 v kombinaci s novou otočnou lžící Komatsu. U tohoto rýpadla je poloha lžíce upravena v poloautomatickém provozním režimu nové otočné lžíce v reálném čase do cílového profilu. Senzory zdvihání jsou začleněny do otočného válce lžíce a dokáží přesně určit polohu lžíce. To výrazně zvyšuje univerzálnost PC210LCi-10 a umožňuje vytváření složitých terénních profilů, aniž by se stroj musel neustále přemísťovat do nové pozice.

01

Výkon motoru hydraulického bagru PC210LCi-10 dosahuje 123 kW (167 koní) při 2000 ot / min a jeho provozní hmotnost je závislá na výbavě mezi 22,620 kg - 23,480 kg. Další specifikace odpovídají motoru hydraulického bagru PC210LC-10.

Prvotřídní funkce

Díky nejnovější verzi systému telematického rozhraní Komtraxu a bezplatnému programu údržby Komatsu CARETM je stroj chráněn proti neoprávěnému použití. Zároveň jsou zaručeny minimální prostoje stroje s maximálním výkonem.

Polohování stroje a lopaty

Inteligentní řízení Machine Control zabraňuje příliš hlubokému proniknutí do cílového profilu. Hrana lžíce je řízena v reálném čase vzhledem k aktuálním údajům z terenní mapy. Strojník je informován o poloze lžíce hrany v reálném čase na barevné obrazovce o velikosti 12,1 palce, což je rozhodující výhodou ve srovnání s tradičními systémy čidel s opožděným výstupem dat.

Inteligentní řízení strojů Komatsu je součástí standardní výbavy a obsahuje hydraulické válce s senzory zdvihu pro rameno, násadu a lžíci. Bylo vyvinuto pro velmi přesné polohování hrany lopaty v reálném čase a umožňuje přesné zaměření stroje. Výkonné antény přijímače GNSS příjímají satelitní signály pro polohování stroje ve skutečném čase.

Výhody stroje

Díky inteligentnímu řízení stroje se strojník rýpadla PC210LCi-10 může plně soustředit na svou práci. Akustické signály a údaje na barevném disleji o poloze stroje a ramene mu poskytují cenné informace. Současný postup práce a 3D zobrazení z ptačí perspektivy lze současně zobrazit na monitoru řídící jednotky. Tím lze významně snížit čas vyměřovacích prácí.

Zřetelně se prokázalo, že trvale přesné výkopové a vyrovnávací operace v jednom automatizovaném pracovním chodu mimořádně zvyšují produktivitu tohoto stroje.
Optimalizací času a pracovního výkonu stroje se snižují rizika chyb, které se projeví na úspoře PHM, mzdových nákladech a současně snižují provozní náklady stroje PC210LCi-10.

02

Slovo ředitele

„Tato nejnovější technologie Komatsu představuje revoluční vývoj pro použití hydraulických bagrů v příštích letech,“uvedl Daniel Sys, ředitel společnosti KUHN - BOHEMIA, který je výhradním prodejcem stavebních strojů Komatsu na českém trhu. „S hydraulickým bagrem PC210LCi-10 může řidič dosáhnout vynikající a přesný výsledek za překvapivě nízkou cenu.

komatsu

kuhnbohemia

Autor: KUHN-BOHEMIA a.s.
Foto: archiv společnosti

 

Back to top