Editorial 4 / 2015

Vážení čtenáři, přirozeností lidí je posouvat se výš, a to nejen profesně. Dosahovat výšin je i příležitost hledět na blízká panorama, vzdálené horizonty a najít směr i v životě.


Už v dávné historii poutníci putovali napříč krajinou, aby viděli co nejvíce z přírodních krás naší planety a nikdy nezapomněli vylézt na nějaký kopec, aby se rozhlédli, kterým směrem se dále vydat. S přibývajícím časem byly postaveny rozhledny, které dnes patří mezi nejaktraktivnější cíle turistických výletů.

Jednou z nejkrásnějších je zcela určitě Eiffelova věž a Pařížané jsou na ni patřičně hrdí . Tato „ Železná dáma" byla postavena v letech 1887 - 1889 a dnes měří včetně antény 324 metrů. V současnosti je významným turistickým cílem, který ročně navštíví téměř 7 milionů lidí z celého světa.

Přestože zpočátku budila negativní reakce, stala se Eiffelova věž nakonec tak oblíbenou, že byly její kopie postaveny v mnoha jiných městech. Nemusíme za nimi ani chodit daleko, stačí si vyšlápnout na pražskou Petřínskou rozhlednu, která je její sedmkrát zmenšenou kopií. Vyrostla za pouhé dva měsíce v roce 1891 ve výšce 378 m. n. m. Vzbuzuje údiv i oprávněnou hrdost a nenápadným půvabem fascinuje řady návštěvníků.

Česká republika má mnoho krásných rozhleden. V poslední době zažívá jejich výstavba značnou renesanci. Počet novodobých rozhleden už přesáhl hranici sto.

Odměnou za výstup na každou rozhlednu je nekonečný výhled do kraje, který je potěšením pro oko i duši. Zde přijdete na jiné myšlenky, malichernosti necháte dole a zjistíte, že pohled z ptačí perspektivy opravdu stojí za to.

Časopis Lomy a Těžba Vám přináší také nové pohledy a reportáže. Dočtete se o výstavbě světových přehrad, jak se těží sádrovec a dozvíte se že hořický pískovec zdobí berlínský zámek ad.
Příští rok nás čeká mnoho zajímavých akcí především Mezinárodní stavební veletrh Bauma v Mnichově a Mezinárodní veletrh těžební techniky Expo Mokrá, tak se máme na co těšit.

Užijte si předvánoční čas a vyšlápněte si třeba i na rozhlednu a možná najdete směr, kterým se v příštím roce vydáte.

Krásný advent a dobrý konec roku

Vladimíra Štěpánková

Další články z této kategorie


Atlas Copco SmartROC T45 v Jakubčovicích »

 

Back to top