TATRA PHOENIX „pracovní stroj“ – navázání na úspěšný model Jamal T163

Kopřivnická TATRA v letošním roce zavedla do sériové výroby vozidlo TATRA PHOENIX 8x8 s celkovou hmotností 50t, pro český trh homologované v kategorii „pracovní stroj“. Po sérii úspěšných testů provedených v loňském roce v kaznějovské kaolínce nebo v hnědouhelných dolech v Bílině tak přišel na trh automobil, který má v blízké budoucnosti nahradit populární pracovní stroj TATRA 163 Jamal.

„Testy v Bílině i v Kaznějově jednoznačně prokázaly, že výkonově toto vozidlo převyšuje naše starší modely, a přitom pracuje s nižšími provozními náklady“ tvrdí Jiří Kašpárek, vedoucí marketingového oddělení společnosti TATRA TRUCKS a.s. a doplňuje: „Porovnání vozidla TATRA PHOENIX s nižšími řadami kloubových damperů přineslo navíc zajímavé zjištění, že i přes o něco vyšší nosnost jsou tyto dampery méně výkonné a jezdí s vyšší spotřebou.“ „Přínos pro zákazníka je, při zhruba poloviční ceně tatrovky, levnějším náhradním dílům a faktu a možné přepravy po pozemních komunikacích bez jakýchkoliv vedlejších nákladů, velmi zajímavý“, uzavírá Jiří Kašpárek.

Podívejme se podrobněji na parametry pracovního stroje TATRA PHOENIX T158 – 8P5R46.261 8×8.1R, jehož nespornou výhodou je tatrovácká koncepce podvozku v kombinaci se vzduchovým odpružením všech náprav.

obr1

Podvozek

Centrální nosná roura s výkyvnými polonápravami je nejen unikátní, ale především osvědčená koncepce. Výhodou je maximální trakce díky dokonalému kontaktu kol se zemí i v náročném terénu a ochrana hnacího traktu a poloos před poškozením.

Motor

Osvědčený „celosvětový“ PACCAR MX340 Euro 5 zaručuje spolehlivý a hospodárný provoz. Jde o 6válcový řadový turbodiesel s mezichladičem stlačeného vzduchu a s elektronicky řízeným vstřikováním SMART, vybavený selektivní katalytickou redukcí (SCR). Blok motoru i hlava válců je ze superpevné litiny CGI. Výkonná dekompresní motorová brzda MX Brake se pak stará o perfektní brzdný účinek bez zásadnějších nároků na standardní provozní brzdy. Díky homologaci v kategorii „pracovní stroj“ může těžit z výhody využití motoru Euro 5 až do konce roku 2015 a nepromítnou se tak zde náklady spojené se zaváděním motorů nových dle norem Euro 6, které platí v EU od 1.1.2014.

Převodovka a přídavná převodovka

Vozidlo standardně využívá převodovky ZF ,v manuálním nebo automatizovaném provedení, obě 16rychlostní. Pokud by provozní podmínky vyžadovaly použití dalšího brzdného systému, pak je dostupný také intardér, který brzdný účinek motorové brzdy znásobí. Tatrovácká přídavná převodovka, zprostředkovávající přenos hnací síly do traktu chráněného centrální nosnou rourou, je v základu jednostupňová (1.30 TR), volitelně dvoustupňová (2.30 TRK), řaditelná v klidu.

Přední nápravy

Řízené a poháněné přední nápravy mají výkyvné polonápravy, uzávěrky nápravových diferenciálů a kolové redukce. Standardní výbavou tatrovek je také uzávěrka mezinápravového diferenciálu, který umožňuje připojení či odpojení předního pohonu kdykoliv, i během jízdy.

Zadní nápravy

Hnané, s výkyvnými polonápravami, s uzávěrkami nápravových diferenciálů a kolovými redukcemi. Vzduchové vaky s listovými pružinami tvoří tzv. „těžké kombinované pérování “ se zatížením 16t na nápravu. Všechna kola jsou vybavena bubnovými brzdami, které fungují v režimu EBS.

Pneumatiky

Na zadní nápravě mohou být použity balónové pneumatiky 24,00 R21. Další rozměry uvádí výrobce ve svých prospektech. Díky tatrovácké koncepci lze vozidlo vybavit komfortním centrálním dohušťováním pneumatik, díky kterému se zlepšuje průchodnost terénu. Nahuštění pneumatik má zásadní vliv na jejich životnost, proto systém, který umožní řidiči zvolit správný tlak pro každou situaci, vítanou doplňkovou výbavou.

Korba

Korba je u pracovního stroje podstatnou součástí. Provedení korby a kvalita materiálu mají zásadní výsledky na výkon a servisní náklady takového vozidla. Největším dodavatelem této korby na tatrovky je novojičínský Porges, jehož korbu na pracovní stroje můžete vidět také na fotce vozidla, které nastoupilo začátkem října na zimní testovací provoz v sibiřském Surgutu. Korby Porges se v náročných podmínkách v Rusku a státech bývalého Sovětského velmi osvědčily.

Jednostranně sklopná korba s otvíraným zadním čelem má objem 18 m3 a rozměry 5450 × 2260 × 1450 mm. Je svařena z pětimilimetrových ocelových plechů (Steel ST 52.3), na podlahu korby je použit plech šestimilimetrový se zvýšenou odolností proti opotřebení (HB 450). Součástí je stabilizátor korby, bezpečnostní lano a podpora korby. Konstrukce korby umožňuje její ohřev výfukovými plyny. Může být doplněna o bezpečnostní čelní štít pro splnění požadavků FOPS/ROPS, případně je na vozidla umístěn ochranný rám kabiny pro splnění těchto předpisů.

Pokud patříte mezi náročné zákazníky a potřebujete spolehlivá a odolná vozidla do náročných podmínek, které panují při těžbě nerostných surovin, nebo při pomocných pracích s těžbou spojených a navíc vás zajímá produktivita vozidla při „rozumných“ provozních nákladech, stejně jako komfort pro řidiče při jeho namáhavé práci, pak by mohlo být řešení v podobě pracovního stroje z Kopřivnice to pravé pro Váš provoz. Pro zájemce je připraveno i zkušební vozidlo, o které můžete požádat přímo výrobce nebo autorizovaného dealera vozidel TATRA.

tatra

www.tatra.cz

 

Back to top