Radiální terénní pneumatiky MAGNA TYRES šetří náklady

Každý z vlastníků zemních strojů v dnešní době řeší jak snížit náklady spojené s údržbou vozového parku. Jednou z možností, jak se s touto výzvou vypořádat, je vybavit stroj kvalitními a vhodně zvolenými pneumatikami. Díky dobře zvoleným pneumatikám se podstatně zlepší jízdní vlastnosti stroje, zvýší a zefektivní se práce obsluhy a v neposlední řadě se i ušetří na nákladech spojených se spotřebou stroje a jeho údržbou.

Výběr pneumatik je velmi důležitý

Vhodné řešení tohoto problému do téměř jakéhokoli terénu nabízí prémiové radiální pneumatiky Magna Tyres s pětiletou zárukou. Na český a slovenský trh je dodává Bohumínský Čemat, který má v nabídce dezény pokrývající prakticky jakýkoli druh podloží, po kterém se stroje pohybují. V Čematu umí zajistit obutí nakladačů jezdících na expedicích i u stěny, ale také například damprů pohybujících se v těžkých provozech kamenolomů a lomů.

obr1

 

Pneumatiky MAGNA TYRES u firmy Entracom – dobrá investice

Pneumatiky je vždy dobré zvolit adekvátně k prostředí a nešetřit na kvalitě obutí. O tom se přesvědčili i ve firmě Etracom z Orlové. „Pneumatiky Magna Tyres 26,5R25 MA02 máme na stroji Volvo 180F již 3 roky a jsme s nimi velmi spokojeni. Vzorek má dostatečnou hloubku, i když je stroj hodně využíván v těžkém provozu důlní těžby. Jezdí na 2-3 směny, o sobotách a nedělích, 16 hodin denně. Úbytek vzorku po 3 letech je, ale vzhledem k využití stroje jsme spokojeni. Stroj natočí zhruba 5 000 mth ročně, což daleko předčilo naše očekávání na výdrž pneumatik,“ zhodnotil zkušenosti z praxe Jaromír Jančar, vedoucí divize zemní stroje firmy Etracom. Rozhodnutí využívat pneumatiky Magna na svém stroji si tedy pan Jančar pochvaluje: „Měli jsme jiné pneumatiky, ale ty nevydržely náš provoz. Cena pneumatik vzhledem k životnosti je velmi příznivá. Výhodou je, že stroj můžeme přesunovat bez nutnosti přezouvání mezi provozy, protože pneumatiky zvládnou jízdu i po běžné cestě.“

Zkušenosti ve štěrkopískovně Hustopeče nad Bečvou

Pneumatiky Magna Tyres používají také ve firmě Českomoravský štěrk, závodě v Hustopečích nad Bečvou. Tamní provoz je naprosto jiného charakteru, než použití strojů v Etracomu. Převážení nákladu na lopatě po štěrkovém povrchu nebo přejíždění po rozbahněné ploše, kde hrozí nebezpečí prokluzu – i s takovými požadavky si museli zástupci Čematu poradit, když pro pískovnu v Hustopečích vybírali nejvhodnější obutí na stroje. „Byli jsme jedni z prvních, kdo si na své stroje vzali pneumatiky Magna Tyres. Při nákupu nás zajímala zejména trakce pneumatik. Na lžíci totiž zvedáme mnohdy 4,5 tuny při frakci 0/22, běžná frakce u nás je 16/22 a 16/32, “upřesnil Karel Trčálek, vedoucí provozu pískoštěrkovny. „Po přezutí na pneumatiky Magna Tyres 20,5R25 MA01 necítíme, že by stroj brněl nebo skákal, což jsme potřebovali. Stroje zvládají těžbu nebo nakládku bez prokluzu, a to na každém povrchu již čtyři roky. Náš provoz je jednosměnný, ale například příští týden by nám měla začít akce na těžení většího množství materiálu. Víme, že stroj zvládne vytěžit i tento opravdu velký objem. Provádíme pravidelně kontrolu tlaku v pneumatikách, který upravujeme max. dvakrát ročně,“ doplnil pan Trčálek a pokračoval: „Máme zkušenost s jinými značkami pneumatik, ale těm praskaly bočnice. Stroj stojí venku na dešti, slunci a pneumatiky Magna zvládají i výkyvy teplot bez prasklin a bez poškození.“ Při nahlédnutí do technické knihy vozidla a změření vzorku pneumatik se slova pana Trčálka o dobrém stavu pneumatik potvrzují. Po 39 měsících provozu je úbytek vzorku 23% na přední nápravě a 19% na zadní nápravě, pneumatiky tak mají předpoklad najezdit necelých 11 000 až 12 500 mth na zadní nápravě.

Reference z Hrabůvky

Dobré zkušenosti s pneumatikami Magna Tyres mají také v kamenolomu Hrabůvka u Hranic na severní Moravě. Tento těžký provoz, patřící rovněž Českomoravskému štěrku, má pneumatiky Magna teprve krátce, nemůže si je však vynachválit. „Pneumatiky 26,5R25 MA 02 jsou namontovány na nakladači Catterpillar 966H. Když se pohybuje v expedici, tak jde o středně těžký provoz, jakmile vjede do lomu, rázem se ocitne na kamenech s ostrými výčnělky a tam je to opravdu těžký povrch. Stroj je nasazen ve dvousměnném provozu ujede přibližně kolem 60 km denně. Když jsme pneumatiky na stroj montovali, měl ujeto 8600 mth, v současnosti je stav 9 200 mth a vzorek pneumatik je v pořádku. Co si velmi pochvalujeme, jsou zesílené bočnice pneumatik. Nepraskají a vydrží zátěž. Čekáme, co s nimi udělá zima, ale věříme, že budou v pořádku, “ podělil se o své zkušenosti Jaromír Hynčica, strojník v kamenolomu Hrabůvka obsluhující nakladač.

Montážní servis

V Čematu nabízejí kromě prodeje pneumatik také montážní servis přímo na vozidlo v provozu. Tým zkušených mechaniků přezuje jakýkoli stroj přímo na místě, bez nutnosti dělat delší přestávky v provozu závodu zákazníků. I tyto služby si zákazníci velmi pochvalují. „Společně s nákupem pneumatik jsme měli i servis, a to nám rovněž ušetřilo náklady. Nemuseli jsme pneumatiky odvážet do pneuservisu a po přezutí jsme mohli hned pokračovat v práci,“ shrnul zkušenosti se servisem Karel Trčálek z pískovny v Hustopečích.

Odborníci z Čematu Vám poradí

Jak je vidět, správně vybraná pneumatika spojená se servisem při montáži může výrazně ušetřit náklady spojené s provozem strojů.

obr2

Čemat má velké zkušenosti s nabídkou vhodných pneumatik pro různé aplikace, jako jsou kamenolomy, štěrkovny, vápencové lomy, šrotiště, pískovny, kontejnerová překladiště a je připraven svým zákazníkům kvalifikovaně poradit. Vedle zmiňovaných modelů pneumatik značky Magna nabízí také pneumatiky Solideal, Michelin, Goodyear a další značky. Odborníci z Čematu však dobře vědí, že ne všude je možné použít všechny nabízené výrobky, proto k zákazníkům vždy přistupují zejména s ohledem na potřeby jejich konkrétního provozu.

Text: Mgr.Tereza Hlaváčová
Foto: Ing.Martin Křístek, archiv firmy Čemat  

 

Back to top